9 Mart 2010 Salı

BAKMAK!

Herkesin bakmadığı yönden bak dünyaya..
Hayat içinde herkesin bir bakışı vardır, sabittir çoğu zaman ve bunun zararını görür. Çünkü aslında kötüye iyi diyen bir bakıştır, aslında gerçek değil sadece sanmaktan ibarettir. Bazen gönül gönlümüz adeta kitlenir ve neyin içinde olduğumuzu aslında ne yaşadığımızı göremeyiz, anlayamayız. Göstermek istersiniz siz kötü olursunuz bazen, kaybetmemek adına kaçarsanız sevdiğiniz insana aslında kötülük yapıyor olursunuz bu sefer. Bakışı kitlenen birine farklı ve doğru pencereden baktırmak çok zordur kimi zaman. Risklidir, bu savaşa girdiğinizde hem onu hemde kendinizi kaybedebilirsiniz. Hayat işte şaşkınlıklar ve darbeler bitmez..
Ne diyeyimki daha ötesine söz bulamadım....

53 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

ne güzel olurdu MEVLANA gibi düşünmek. Onun gibi bakmak . Onun gibi Hakka aşık olmak. En azından kendi adıma bakmaya çalışıyorum . buda bir şeydir dimi.Geçen aylara kadara şems arayışındaydı ruhum galiba onu buldum. Sevgiler

Hilal dedi ki...

bak ki herkesin görmediğini görebilesin...
sevgiler..

KİANA dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Bulut dedi ki...

Güzel olan zor olanı yapmaktır ve herkesin baktığı yerden değil, bakmayı unuttuğu yerden bakabilmektir. Hz.Mevlana'nın özlü sözleri hep bir kılavuz olmuştur bizim için. Farklı olmayı marjinallik sananlara güzel bir dersti sayfanıza koyduğunuz söz. Elinize sağlık...

Unknown dedi ki...

Keşke dünyayay geldiğimiz gibi saf ve temiz kalabilsek.Hayatın akışı kirletmese bizleri.Hepimiz kendimi
zi ve yüreğimizi temiz tutmaya çalı
şırsak sorunlar çözülür sanki:))
Sevgiler Mesut Bey...

Unknown dedi ki...

hep iyi bakmak erdemine sahip olmak ne kadar iyi olurdu aslında, o kötü bakış kara bulut gibi gelip geçici daim olanından korkmalı :)

Pabuc dedi ki...

Sananlardan değil de bakıp görebilenlerden olmak işte tüm mesele bu :) Zor ama uğraşa değer ...

Saygılar...

stuven dedi ki...

aslında çok zor değil. yeter ki insanın içinde kötülük olmasın. yeter ki insanların nasıl göründüğüyle değil, nasıl düşündüğüyle ilgilenelim. güzel, net bir yazı olmuş.

YETENEK-SİZİN dedi ki...

"Bir taş,bin bahar görse de yeşermez" demiş Mevlana! Bakmayı bilmeyen hiç birşey göremez.

♥ .* ღ .*ѕιуαн кєℓєвєк ♥ . ღ .* ♥ dedi ki...

Bazen çok kez bakıyoruz ama göremiyoruz. Bazen de görülmeyen şeyleri çıkarırız ortaya. Herksin bakış açısı farklı işte. ne ben szin gi ne de siz benim gibi bakamayız hayata Saygılar.

Adsız dedi ki...

Merhaba, aziz dostum.

Dünya hayatının süslerine aldanmayan kimseler; herkesin bakmadığı yönden dünyaya bakan kimselerdir.

Bu güzel ve anlamlı konuyu bizimle paylaşam kaleme, emeğe ve yüreğe selam ve saygılarımı sunarım.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

keditasması dedi ki...

Bir bakış açısı ki, kişisel olduğu için, doğru olduğu kesin değildir.Kökeni önyargıya dayanıyor olabilir.Sonuçta hayatımız bakış açımızın sonucudur.Çemberi geniş tutarak olaylara doğru yerden bakabilmeyi başarmak kolay olsaydı kimse kimseyle sorun yaşamazdı zaten.Her şeyden önce, mekanik bir biçimde anlaşmaya varılamaz.. böyle uygulansaydı "yanlış olanı çıkaralım, geriye doğru olan kalır, bu da iyidir diyenlere" sıcak bakılırdı.Hayat bu denli mekanik değil,olamaz da.Kişi "temelde" üç çeşit tepki gösterir: Ona yaklaşarak, ondan uzaklaşarak ve ona kayıtsız kalarak. Kayıtsız kalma aşamasına gelmişse kiş,yapılacak bir şey kalmamaıştır.O halde ipler kopar.Gerçeğin tamamı bundan ibaret.Değişme, çatışmanın çözümüdür.Kaldı ki çelişki ve çatışmanın olduğu her yerde de değişme vardır.Kural bu.Uzatım,kusura bakmayın :)

MAVİ TUTKU dedi ki...

Hilalland; Gerçekten ne güzel olurdu Mevlana gibi düşünebilmek hatta ona yaklaşabilmek. Şems şimdiye kadar okuduğum bildiğim en farklı evliyalardan..kişiye göre davranan, iyiye mazluma ağır başlı, kötüye haddini bildiren.
İnsanın aradığını bulması kadar güzel birşey olamaz, kişinin ruhunu tamamlayan herşey çok güzel.
Sevgiler.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Hilal; Benim herkesin göremediğini görmem iyi birşey, ama herkesin kendinin sabit bakışını gözden geçirebilmesi büyük mesele gibi geliyor bana.
Sevgiler

MAVİ TUTKU dedi ki...

KİANA; Kişinin hem sosyal maskesini çıkarabilmesi hemde işine gelene göre, menfaatine göre davranırken bakışını değiştirip mahrum kalmamak adına oyunla maskeyle yaşaması çok iğrenç geliyor bana. Köseleden daha beter maskelerle yaşıyor insanlar, hemde ben gördüm bunu, melek yüzlü görünen insanlar..
Saygılar..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Bulut; Farklı olmayı marjinallik sananlar, bunu marifet görenler, bu anlayışla bu tercihle yaşayan insanlar ne zavallı gerçekten.
Bazılar hiç yaşamamışki unutmuş olsun doğru bakmayı, daha neyin ne olduğunun farkında değiller.
Teşekkür ederim.

MAVİ TUTKU dedi ki...

derya; Keşke Derya hanım keşke. Hayatın akışından ziyade hayatın içinde insan sıfatındakiler kirletiyor insanı, adeta insanlıktan çıkarıyor tabiri caizse. Yüreğimizi temiz tutmaya çalışmak..evet haklısınız.
Sevgilerimle..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Funda; Hep iyi bakmak belki hepimize herkese has birşey değil fakat hayatın içinde gördüklerimizle bakışımı anlayışımızı gözden geçirmek büyük erdem sanırım. Uzayda yaşamıyoruzki kötüde var iyide var, bunların arasından iyiyi seçmekten görmekten aciz olmak ne kötü birşey.
Saygılar..

MAVİ TUTKU dedi ki...

pabuç; Gerçekten öyle..sananlardan olmak çok acı.
Size bir acı olan şey daha söyleyeyimmi,
herşeyi yanlış görüp iyi sanan birini iyi zannederek sanmak yanılmak...anlatabildimmi bilmiyorum ama bu çokk kötü çokk.
Saygılar..

MAVİ TUTKU dedi ki...

stuven; İnsanın içinde kötülük olmadandan kötülük yapabildiğine öyle acı bir şekilde şahit oldumki...

MAVİ TUTKU dedi ki...

YETENEK-SİZİN; Harika bir sözmüş bunu nasıl duymadım hayret.. Çok güzel öyle harika bir özetki aslında..

MAVİ TUTKU dedi ki...

SİYAH KELEBEK; Göremesenizde bakmaya çalışmak bile çok güzel, kör kalmaktansa..
Bakış açıları farklı olabilir, ben siz gibi, siz ben gibi düşünmeyebilirsiniz, önemli olan insan gibi düşünebilmektir, yani insana yakışan düşünceleri barındırabilmek ve hayata geçirebilmektir.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Sevgili Recep bey, dünya süsüne aldatan, cılız, yüreksiz, yüreksize esir olanlarda gönül gözü kör olanlardır değilmi.
Saygı benden çok teşekkür ederim.
Sağlık mutluluk huzur ailenizde eksik olmasın.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Hayatın içinde kişisel doğrular olduğu gibi insanı insan eden ya da insanlıktan çıkaran doğru diye düşünülen şeylerde vardı.

Ve tercihler vardır, yine aynı şekilde insanı var eden, ya da yok, hiç eden. Bunu tercih edenlerin normal insanlar içinde normal gibi gözüküp ahkam kesmelerine dayanamıyorum.

Çok haklısızınız hayat insanın bakış açısının sonucudur. Yaşadığını şeyin kalitesi ve düşüklüğü insanın kendindendir bir anlamda.

Bakış mekanik değil mantıkla olur, mantık ise insanın kendine kattığı anladığı ve gördüğünden ibarettir böyle olunca bir insan kötüye çok rahatlıkla iyidir diyebiliyor bana çirkin ve kötü gelende bu zaten. Yanlış olanı çıkaramasanızda bünyeye katmayabilirsiniz!

Üç çeşit tepki demişsiniz, bu tercihtir işte aslında. Görüşünüze veya hayat ölçünüze göre kötüye yaklaşırsınız herşeye rağmen kalırsınız.
Yine insanlığınıza şahsiyetinize bağlı olarak yapamaz ve uzaklaşırsınız.
Yine bu nedenle ve birazda çaresizlikten kayıtsız ve sessiz kalırsınız.
Ama birinci tercihtirki o yaklaşımdırki insanı insan olmaktan şahsiyeten onurdan uzak tutar.
Yo lütfen uzatın fikir alışverişi güzeldir.:)

Baharcicegi dedi ki...

Asigi kör eden bakislar,kalp gözü acik olup herseyi gören bakislar,ön yargili bakislar bunlari cogalmak mümkün
Dogru bakmak dogru yolda yürümek,dogru bir insan omak tek istegimmm

MAVİ TUTKU dedi ki...

!!! Hİlal; Yorum yazamadım blogunuza. Yorumu yazdıktan sonra kelime doğrulama çıkıyor fakat alt bölüm çıkmıyor ve gönderemiyorum.

MAYRI dedi ki...

Bazen farklı bir çerçeveden bakmak istesek de kalıplar izin vermiyor. Herkes kendi doğruları ve çizgileri üstünde gidip duruyor.
<:))

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

Onuncu köyün adamı?

Buluşmaya gelecekmisiniz mesut bey bilgileriniz hala gelmedide ?

iyi çalışmalar

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Kemikleşmiş bakış açılarıyla önyargıları kırmak nerdeyse imkansız görülür.Ta ki kişinin kendisinin bunu değiştirmek için bir çabası olana dek. Bazen değişen bakış açılarımıza karşıdan durup baktığımızda kendimizi anlamlandırmaya zorlanırız.Biz! Yeter ki biz isteyelim, gerisi zaten çok kolay.

Sevgilerimle.

ramazan dedi ki...

"Herkesin bakmadığı yön"kendi penceremizdir.Herkesin penceresinin manzarası farklıdır.Öyle ki aynı evdeki odaların pencerelerinin bile manzarası farklıdır.Hatta aynı pencereden bakarken,hafif yön değiştirirseniz manzara yine değişir.O halde herkes baktığı yerden farklı manzara görür.
Daha önemlisi ise gördüğümüzü anlayabiliyormuyuz.
Güzel bir yazı.
Gönlünüze sağlık.
Sevgiler.

Ece dedi ki...

biz büyüdük ,kirlendi dünya...
kalbimizi hep temiz tutmak bazı zaman insanın elınde olmuyor...sadece ıyı tarafından bakmak gelıyor ınsanın basına bır fenalık gelse bundada bır hayır vardır dıyorum zaman zaman ama ınanarak mı yoksa tesellı amaclımı onu bende daha kestıremedım..
yazınız çok güzeldi ınsana soyleyecek fazla söz kalmamıs oylesıne yazıyorum iştee:)))mim:)))

Unknown dedi ki...

Bazen bakiyoruz belki, hatta görüyoruz da... Ama o icimizdeki nefs var ya.... Iste onu yenemiyoruz bir türlü... Biz insaniz, hatalarimizla, günahlarimizla, sevaplarimizla.... Ben yine de diyorum ki, Rabbim bizleri sasirtmasin, gösterdiklerini görebilen, nefsine söz gecirebilen, hidayete erdirdigi kullarindan eylesin... Cünkü Allah, her seye kadirdir.... Saygilarimla,

keditasması dedi ki...

Ben ahkam kesmek ya da çok bilmişlik olarak algılamıyorum,bilip uygulayamayan,hayata geçiremeyenlerin,çaresizce vazgeçişi olarak bakıyorum.Bu da bir tercihtir.Zorunlu tercih.Biraz daha hoş görülü olmanızı tavsiye ederim."Dayanamıyorum" demişsiniz.Bu da bir bakış açısı işte.Siz böyle bakıyorsunuz fazla eleştirisel,ben daha psikolojik,felsefik.Bunu bir dost sohbeti olarak nitelendirin lütfen. Anlatınca mantıklı gelebilir yazdığınız her şey kulağa, ama pratikte o kadar da basit değil.Kabul görmek, bu yüzden de altın tepside iyi yönlerimizi sunarız hep.Kötü yönler hiç sunulmaz.Kaçımız olduğumuz gibi seviliyoruz?Kabullenemiyoruz bize ters düşenleri.Olması gerektiği gibi olsun derken "ben" duygumuz öndedir aslında,"ben"im istediğim şartlarda olsun dur..Oysa ki herkesin kültürü,yaşama bakışı,sosyal çevresi farklıdır.Böyle düşünüp,buna göre davranan yüce birini tanımıyorum ben.Ben ilk cümlelere bu kadarını yazdım,diğerlerine yazıp da sıkmak istemem :)

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Ne kadar derinlere götürdü beni bu sözler...Kaleminize yüreğinize sağlık...

bir güzel çift dedi ki...

nazik ziyaretiniz olmasa bu kadar güzel bir sayfayı tanıyamayacaktım.ne kadar da güzel paylaşımlarınız var.emeğinize sağlık.bu arada profilinizdeki gün batımı fotoğrafına bayıldım...
selam ile...

ezgilimelodi dedi ki...

Ne yön olursa olsun,mühim olan göz ucuyla bakmamak,ön yargıyla bakmamak...
Sevgiler

Zeugma dedi ki...

Ben son zamanlarda bakışımı sadece ve sadece karşımdakine göre ayarlıyorum...O sana 1 adım atıyorsa sen de 1 adım atacaksın 2 değil..
İyiye kötü,kötüye iyi demek ya da onu zorla değiştirmeye kalkmak..
Yorucu bunlar..yıpratıcı..

Hep söylerim:
Eğer karşındaki iyi bir insansa birlikte dağlar aşar, dostluğun zirvesine çıkarsınız. Yok eğer değilse tez zamanda terk etmeli ki canın yanmadan kurtulasın..Çünkü ne yaparsan yap sonuç değişmeyecektir..Değişecek olan varsa bile milyonda bir ihtimaldir..
Çok güzel yazmışsınız..Hayatın acı bir gerçeğini...

Sevgi ve saygılarımla...

MAVİ TUTKU dedi ki...

Baharçiçeği; Çok iyi demişsiniz, herşeye her şekilde bakmak mümkün, doğru bakmak için ise öncelikle doğru bir insan olmak gerekiyor değilmi.
Teşekkür ederim..

MAVİ TUTKU dedi ki...

MAYRI ; Kalıplar izin vermese bile doğru bakmak gerekiyor, yani kalıplar için vermiyor diye yanlışa doğru muamelesi yapmak kötü. Bende bunu diyorum, herkesin kendi doğrusu var, mesela apo denen bebek katilininde var uç bir örnek olarak.. Dikkat etmeli ki o kendi doğrumuz diye taşıdığımız şey hayatımız boyunca yanlışın içinde tutumasın.

MAVİ TUTKU dedi ki...

ÇOBAN YILDIZI; Evet aynen öyle işte bende bu yüzden diyorum hiçbirşeyi kemikleştirmemek lazım, gören gözlere her sahip olmak ve uyanabilmek lazım aslında..
Kesinlikle haklısınız kişinin kendi görmesi ve çabası olmadıkça tüm çabalar öyle boşki.
Güzel söylemişsiniz, yeterki isteyelim.
Sevgiler...

MAVİ TUTKU dedi ki...

ramazan; Herkesin yürek bakışı ayrı evet, eğer böyle olmasa ciğeri beş para etmez kişilikler yalnızlığa mahkum kalırdı öyle değilmi? Böyle düşününce o bakış dediğimiz şey nerelere gidiyor sevgili ramazan bey dimi. Burda kişilik hayat anlayışı ve insanın ölçüleri devreye giriyor, yani kişi çok berbat birine bile o iyidir diyebiliyor. İşte "bakmak" diye anlatmak istediğim bu aslında.
Yorumu yapan elinize sağlık sevgili ramazan bey teşekkür ederim.
Sevgiler saygılar.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Ece; Biz büyüdük büyüdükçe kirlendi insanlık. Dünyanın daha iyi güzel bir noktaya gittiğini söyleyebilirmiyiz?
İyi tarafdan bakmak tamam güzel ama hep bu şekilde bakarken kayıtsız kalmak gözleri tamamen kör kalmak tehlikeli gibi geliyor bana. Teşekkür ederim.:)
Mimlerle aranız iyi olması dileğimle.:))

MAVİ TUTKU dedi ki...

MÜNSTER; Evet işte buda daha kötü olanı aslında. İnsan görüyor ve menfaati gereği yanlışın kötünün içinde kalıyor veya aleti oluyor.
Hata yapmaz bizler için beşeriz şaşarız fakat yanlışın arkasında durmak çok kötü birşey.
Ne güzel yazmışsınız, AMİN diyorum canı gönülden.
Saygılar..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Doğruyu bilip uygulamayanların, kötüyle olmayı, kötüye alet olmayı, buna tahammül edecek midede ve insanlıkta olanların, onur, gurur, karakter denilen şeyleri ve taşımadığını bunları menfaati gereği hırsları gereği kaale almadığını düşünüyorum, ve kendini bu duruma düşürene acıyorum..aslında acımamak lazım çünkü kendi kendine acımıyor ve bile bile lades diyor bu insan.
Eminim böylesi bir yanlışın içinde olan insanı uyarmaya kalksanız kötü olursunuz, çünkü istediğini yaşamak adına takmış olduğu maskeyi ve oynadığı oyunu bozmanız hoşuna gitmeyecektir.

Pratikte zor olan İnsan olmak zaten sevgili keditasması, marifet bu. Haklısınız sözde ve yazılarda herşey kolay, hayata geçirmek zor, işte burda insanın bunu gerçekten istemesi devreye giriyor.
Karaktersiz birine katan katılan ve öyle birine iyidir diyen birine hoşgörü ile bakamıyorum ben. Bir insanın önyüzü olduğu gibi arkayüzüde beni ilgilendiriyor, eğer yakınımda olan değer verdiğim biriyse..en azından onun iyiliğini istediğim onun doğru insana yakışır birşey yaşamasını istediğim için...

Çevre, kültür, sosyal çevre, çağdaşlık insanı insanlıktan çıkaran şeyler olmamalı. Yani ırz düşmanı vicdansız biride insandır görsel olarak.. Bunlara göre davranmakla ödün vermekle bu tür insanların bağrında içinde kalabilmekle, insan kalabilmek hep bir tercihtir aslında.
Kesinlikle dostça güzel bir fikir alışverişi bu benim için.:) Teşekkür ederim.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Miskokulu Lezzetler-Mine; Bunu sağlayabildiysem mutluluk duyarım.
Çok teşekkürler.

MAVİ TUTKU dedi ki...

bir güzel çift; Çok sağolunuz teşekkür ederim. Blog adınız da çok güzel..dilerim hep güzel bir çift olarak kalırsınız.
saygılar..

MAVİ TUTKU dedi ki...

ezgilimelodi; Sanırım mühim olan körü körüne bakmamak sevgili ezgilimelodi.
Sevgiler..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Zeugma; Bunlar çok harika tespitler çok hoşuma gitti doğrusu.
İyiye kötü,kötüye iyi demek ya da onu zorla değiştirmeye kalkmak..
Yorucu bunlar..yıpratıcı..

Offff hemde ne yıpratıcı Allahım ölümüne yıpratıcı hemde, insan alt üst oluyor böyle bir çaba sonrasında nankörlük yaşadığında.

Sizde harika yazmışsınız, budur diyorum ve çok fazla birşey yazamıyorum.
Sevgi Saygı benden..

Sokak Kedisi dedi ki...

Bir dolu yanılgının içinde hangisi gerçek diye aranmak büyük bir savaş zaten. Karşımızdakinin özünde kabullenmek, sevmek, güvenmek yoksa nedendir bu mücadele?
Bu tip direnmelerin sonunda insan sadece kendi sevgi, güven ve kabullenme duygularının yaralarıyla başbaşa kalıyor, hepsi o.

Üzgünüm ama yorgun ve umutsuzlardanım sanırım ben de bu konuda :/

Benhurum dedi ki...

Çok haklısınız Mesut bey herkezin bir bakışı vardır ve sabittir çoğu zaman ancak gönül gözü ile özveri ile severek bakan gözler görmez o sabit bakışları ve sabit düşünceleri sanır hep kendi gibi hoş ve sevecen bakar ama yanıldığını hiç beklemediği anda bir tokat misali aldığında şaşar kalır bu olanlara anlam veremez. Sabit bakışları kaldırmak için gönül gözü ile bakmak iyi niyeti hep daim tutmak gerek doğruyu anlamak için ancaak öyle bakışlar vardırki içinde kin ve öfke vardır belki nefret belki kısançlık belkide kendine dahi söylemekten çekindiği paylaşımsızlık bunlar kör eder gönül gözünü kapatır tüm tatlı ve sıcak yanları.. İşte o zaman acıtır en yakınındakini...
Mevlana gibi düşünmek ve onun gibi bakabilmek nasip olur inşaallah gönül gözü kapananlara...
Sevgiler...

bilge dedi ki...

nerden baktığınız değil nasıl baktığınız önemlidir görmek istediğinizi görürsünüz..güzel bir yazı teşekkürler..sevgi ve dostlukla..

umursamaz dedi ki...

evet ıcındeyken anlayamıyor ınsan.. sabıtlesıp donup kalıyor hersey.. belkı de hayat duruyor. ama malsef ancak yasayınca anlıyoruz.. olayların ıcındeyken ınsan kendıne şööyle uzaktan bı bakabılmelı.. uzuntuluyken ben genelde bunu yapıyorum.. kendıme uzaktan bakıyorum.. bızım derdımız kımseyle degıl, kendımızle..

Adsız dedi ki...

verilen her kararda bir risk vardır...