24 Mart 2010 Çarşamba

ANLAYIN, SEVGİ İÇİN ANLAYIN..! VE SARILIN...

Lütfen içinde sevginin olduğu herşeyde çok dikkat edin, zira yanlış görüyor, veya göremiyor olabiliriz bazı şeyleri.. Haksızlık ediyor olabiliriz, elimize geçen Allahın güzel bir lütfunu hoyratça harcıyor olabiliriz.
Bu konuda hoşuma giden bir yazıyı paylaşacağım.

Sevgi için anlayın;
Bir söz içinde sözün söylendiğinden fazlası vardır. Sözün ilk anlamı üzerinden anladığımız sadece bir gölgesidir. Ama unutmayın ki her gölge arkasında güneşi saklar. Özellikle yakın olanlar sözlerin söylendiğinden daha çok şey söylemek isterler birbirlerine. Sözün içine baktığınız kadar arkasınıda kollayın. Çünkü gölge güneşten haber verir. evliliğinde sorunlar yaşayan bir erkeğe annesinin şu sözlerini aklınızdan çıkarmayın; "Eşinin söylediklerini dinle!" Aynı erkek, bir defasında yine annesine baş vurur. Bu defa asıl öğüdünü fısıldar annesi. "Şimdi git ve eşinin sana söyleyemediği her sözcüğü dinle." Aşka giden yolun kapısının anahtarı sevdiğinizi kulaklarınızla dinlediğiniz kadar kalbinizle de dinleyebilmenizdedir. Gölgeyi görüp güneşi fark etmezseniz üzülürsünüz. (S.DEMİRCİ)

Bu güzel yazıda bir anne öğütte bulunmuş, biz gönül gözü öyle açık insanlar olalımki kulaklarımızın duymadığını her zaman yüreğimiz duysun. Haksızlık yapanların gönül gözünü açmasını diliyorum Allahtan.
"Şimdi git ve eşinin veya sevdiğinin sana söyleyemediği her sözcüğü dinle."

46 yorum:

üryan dedi ki...

sevgi için anlamak..
anlamak gayretine düşmek..

keşke..

Unknown dedi ki...

Mesut Bey;

Muhteşem bir paylaşım teşekkürler.
Sözlerden çok gözlerin anlattığına
dikkat ederim ve gerçekten onlar ya
lan söylemez:))
Sevgiler...

Ece dedi ki...

SEVGILI MESUT ABİ NASILSINIZ:)
ÇOK GÜZEL BİR YAZI AMA ANLAYANA.GENELLEME YAPARSAK EŞİNİ DİNLEYEN ERKEK PEK YOK BELKİDE GÜVENSİZLİKTEN YADA BOŞVERMİŞLİKTEN,KADIN AKLI KITTIR DÜŞÜNCESİ YATIYOR BEN DAHA IYISINI DUSNURUM DÜŞÜNCESİ VAR AMA İDRAK ETMİYOR Kİ ANNESIDE BİR KADIN YADA ANNESINE DANISMAYAN DA ÇOK VE HEP TEPE TAKLAK OLURLAR AMA GENE DE AKILLANMAZLAR O ZAMAN KADINDA DA BAŞLAR BOŞVERMIŞLIK VE BİR GÜN HERŞEY BİTER BU KADIN ICINDE GECERLİ ERKEK İÇİNDE,PAYLAŞMAK VE BİRBİRİNE DANIŞMAK GÜZELDİR DOGRUYU BULMADA ÇOK FAYDALIDIR
SEVGI VE SAYGILARIMLA

MAVİ TUTKU dedi ki...

üryan; Sevgi için anlamak..evet.
O gayrete düşmek bile ne insani, ne güzel bir başlangıç..

evet keşke..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Derya hanım Teşekkür ederim sağolun. Bazen sözlerde yeter aslında, gözlere gerek bile kalmaz, fakat veren kadar alanında gönül gözünün açık olması gerekir.
Yalan ve doğruyu karıştırır ya bazılar, işte öyle sevgiyi ve sevgi olmayanıda karıştırır bazılar.
Sevgiler...

MAVİ TUTKU dedi ki...

Ece; Çok teşekkür ederim kardeşim ben sağlık olarak iyiyim allaha şükür, inşallah sende iyileşmişsindir.
Haklısın genelde eşini dinlemez erkekler, ama birşey diyeyimmi bunda annelere büyük görev düşüyor, madem böyle bir eksik var yetiştirirken en azından anneler buna dikkat etsin ellerindeki imkanı kullasınlar öyle değilmi.:)

Ya aslında bire erkeğin annesini dinlemesine gerek yokki, kocaman adam olmuş evlenmiş barklanmış hiçmi hayatı anlamamış doğruyu idrak edememiş, uzaydamı yaşıyoruz değilmi, insan yaşarken bu hayat tecrübesine ulaşması lazım aslında.

İnsanlarda şu durum var, hani denirya insanoğlu çiğdir diye, bazen evliliklerde bile hesap yapılıyor..böyle yapmim yüz bulur falan diye..veya bazısı eş bile olsa karşısındakini suistimal edebiliyor, hep iyilik istiyor aldıkça kıyme bilmiyor şımarıyor, oysa insanlar kadir kıymet bilmeli, senin için çaba gösteren birşeyler yapan insana aynı güzellikte karşılık vermeli..böylesi bir karşılıklı bir güzelliği ve sonucunu düşünebiliyormusunuz?
Yuvanızdaki sevginin huzurun hep ama hepp var olmasını diliyorum kardeşim. Eşine çok çok selamlar..

FKH dedi ki...

her ne kadar zor olsa da yapılmaya değer..

aysema dedi ki...

Tüm insan ilişkilerinde böyle değil mi ki? Dinlesek, gönül gözüyle de dinlesek ne çok ortak şey bulacağız!

Çok güzeldi.

Asuman Yelen dedi ki...

Günümüz dünyasında sevgi, güven kavramları amansız bir şüphe ile gölgelenmekte.Nedensiz değil tabii şu bahsettiğiniz hesaplar yapılıyor maalesef ve her kes diğerinin aynı hesaplar içinde olduğunu düşünüyor.
Çağımızda hiç bir ilişkide (evlilik, dostluk vs.) güven barınamıyor çok yazık.

Sevgiyle kalın...

Saglıklımutfak dedi ki...

Sadece eş için değil tabi. Sevgi üstüne kurulu her şey için . Dostluk,arkadaşlık için. Sevgi çaba ister , emek ister. Bir insanı sevmemek kolaydır marifet her yönüyle kabullenip sevebilmek de. Sevdiğini doğru anlayabilmekte,ona inanmakta ve dürüst olmakta esas mesele.Bunu yakalayabilen çok az maalesef. Paylaşım için sağolun Mesut bey.

♥ .* ღ .*ѕιуαн кєℓєвєк ♥ . ღ .* ♥ dedi ki...

Bu yazı bir konunun başlangıcı olabilir aslında.

Valla şu zamanda Hiç bir erkek annesi gidipte evladına Git eşinin sözünü dinle Git eşinin yada sevdiğini söylemediği her sözü dinle demiyor.

Belkide erkek anneleri, bu kadar gelin tayfasına düşman olduğu için erkekler kadınlarına gereken önemi değeri göstermiyoır.

Eşinin değilde Annesinin her dediğini yapan erkekler o kadar çok ki. ama Bizim annelerimiz, Yani biz kadınların anneleri Bize şöyle derler.

''Kızım inat etme, git kocanın söznü dinle kır dizini otur. Ne istiyosun bulmuşun gül gbi adamı. ekmeğini ye otur. der bizi azarlarlar.

Ama erkek anneleri ne der?

Karıını sözüyle hareket etme Karı köylü olma. Aslında karısının sözünü dinyepte zengin olmuş ne aileler var.

Bu yazı güzel ama gerçekçi değil.
Varsada böyle bir güzellik İstisnadan ibarettir.

ERkeklerin baş lafıdır bu ''BEN KARI SÖZÜYLE HAREKET ETMEM. bEN KARININ ÜZERİNE EV YAPMAM MAL YAPMAM.

AMA KADIN GİDER DIŞARDA ÇALIŞIR ELİNDE OLAN PARAYI KOCASINA VERİR DİMİ. NEYSE ÇOK UZATTIM.

GİT EŞİNİN SÖZÜNÜ DİNLE DİYEN BİR ERKEK ANNESİ VARSA BEN ONUN AYAKLARINI YIKAR SUYUNU İÇERİM
BİRAZ ARGO KAÇTI BELKİ AMA ÖZÜR DİLERM

SİZEDE SAYGILARIMI SUNARIM

MAVİ TUTKU dedi ki...

(f)(k)(h); Sevilen gerçekten seviliyorsa zorluk kalmaz..sevilen değerse değmezmi..

MAVİ TUTKU dedi ki...

aysema; İçinde anlam olan her ilişkinin böyle üzücü tarafları olabiliyor, gören veya göremeyenler anlamında.. Gönül gözüyle dinlemek anlamaya çalışmak..mesele burda haklısınız.
Teşekkür ederim.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Asuman Yelen; Güven olmayan bir ilişki neden var oluyor anlamıyorum..yani buna ilişki denmez bence, acaip yarım yamalak birşey olabilir bu öyle değilmi.
Gerçek sevgi hesapsız olmalı, içinde güven olmalı..hani nerde derseniz haklısınız.
Teşekkür ederim..sevgiler.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Hilalland; Yazdığınız gibi, sevgi üzerine kurulu herşey için geçerli bu durum. Sevgi çaba ve emek ister kesinlikle, ve birde karşı tarafta bunu anlyacak değer bilecek bir anlayış ister aslında, işte o olmadığında bunlar oluyor.Çok teşekkür ederim..saygılar..

MAVİ TUTKU dedi ki...

SİYAH KELEBEK; Bu yazı konunun başı, bu sorun günlük ilişkilerde herşeyin başı maalesef.

Yazıda örnek olarak verilen anne sözü gerçek hayatta pek yaşanan birşey değil tabiki, ordaki birşeye vurgu sadece. Bir yorumdada dediğim gibi, evlenmiş aile kurmuş bir insan bazı şeyleri anlaaycak kapasitede olmalı..tabiki olmalı demekle iş bitmiyor olmuyor çünkü bunu hepimiz görüyoruz.

Anneler; iyi bir eşe sahip olduğu halde kızı nankörlük yapıyorda bunu diyorsa, yazıdaki durum burda gerçekleşiyor demektir, en azından bayanlar için. Fakat koca iyi bir eş değilken anne bunu diyorsa, ki diyenler çok, işte o zaman yazık oluyor.

Ben karı sözüyle hareket etmem denilen bir evlilik evlilikmidir, burdaki adamlık adamlıkmıdır ki?

Yazının gerçekliği önemli değil sevgili Siyah Kelebek, konunun gerçekliği önemli aslında.

Saygılar..

stuven dedi ki...

çokk zor. hatta mümkün değil. hiçbir erkek söylenen sözle asıl söylenmek istenenin ne olduğunu anlayamaz.

sessiz kelimeler dedi ki...

Çok güzel bir paylaşım yüreğine ve kalemine sağlık.banada beklerim sayğılarımla

KİANA dedi ki...

İnsan cahil olabilir, okumamış olabilir, görmemiş olabilir...İş ki gönlü cahil olmasın. Gönül zenginliği doğuştandır.Gönlü cahil olana (kadın erkek farketmez) ana, baba, eş dost kim ne derse fayda etmez..Her iki tarafında gönlü engin sevgiyle kaplı olmalı ki...Sevgi olsun. Tek taraflıysa çokkk ağır olur.

:))) Aslında güzel bir konu. Nerdeyse yazı yazdım sayılır yorum olarak. Bende yazsammı bu konuyu acaba..))

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

güzel bır paylasımdı teşekkurler:)

Adsız dedi ki...

Yazılanı okuduktan sonra, kimsenin yazdığı yorumdan etkilenmeden düşündüklerimi yazabilmek için, hiçbir yoruma bakmadan doğrudan yorum yazmaya geçerim. Daha sonra yazılan yorumları okurum.

Gölge ile güneş imgeleri kullanarak yaşamın bir gerçeği ne güzel dile getirilmiş. Her gölgenin arkasında bir güneş gizlidir. Gönül gözünüzü açın ki, gölgenin arkasında gizlenen güneşi görebilesiniz.

Bu güzel paylaşımınız için teşekkür ederim.

ELİF dedi ki...

Anlamak,ilk dinlemeyle başlar.
Ne kadar dinliyorsan,o kadar anlarsın karşındakini.
En başta sevgidir önemli olan..
Sevgi olmadan,ne yaparsan yap boş..

Güzel bir yazıydı.Zevkle okudum..

MAVİ TUTKU dedi ki...

stuven; Bende bunu anlamıyorum, asıl söylenmek istenen birşey varsa neden hemen asıl,ı söylenmezki.. Erkeklerin bakışı düşünce yapısı farklı bu bir gerçek, bu gerçekte artık çok iyi biliyor..o zaman ben böyle yapim, diyeyim, bakalım anlayacakmı, oyunu bir yere kadar olsun, baktınız anlamadı zorlamayın uzatmayın direk söyleyin.:)

MAVİ TUTKU dedi ki...

sessiz kelimeler; Teşekkür ederim. İadeyi ziyarette bulundum, hoş yazılarınız var.

NiLaY dedi ki...

iki insanin icinde bulundugu tum iliskilerde gerekli soyleyenmeyenleri de duyabilmek.. cok anlamli bir yazi olmus ama yine soylenmeyenleri duyabilen, okudugunun ardinda anlatilmak istenenleri de anlayabilene :)

MAVİ TUTKU dedi ki...

KİANA; Yazdıklarınıza katılıyorum. İş ki hem gönül sahil olmasın, hemde gönül gözü kör olmasın.
Aslında şöylede bir durum var, her insan birbirine uygun değil, böyle bir gerçek de var öyle değilmi. Uygun olunmayan kişiliklerde bu uyumu hassaslığı sağlamak daha zor olmalı, tek taraflı çabayla hiçbirşey çözülmez sadece katlanılmaz zorunda kalınır.
Bence sizde yazın bu konuyu çok güzel olacağına eminim ben.

MAVİ TUTKU dedi ki...

TÜLİN-Sihirli tatlar;
Ben teşekkür ederim.:)

MAVİ TUTKU dedi ki...

ra55; Bu yaptığınız bence de en doğrusu. Yazıyı bitirdiğimiz anda beynimizde oluşan düşünceyi yazmak düşüncesinin en gerçek en saf hali o kişinin.

HArika demişsiniz; gönül gözünüzü açın ki gölgenin arkasında gizlenen güneşi görebilesiniz.
Ben yorumunuz için çok teşekkür ederim.
dün bir mail yolladım size, zira bloglarınızın hiçbirine yorum yapamadım umarım sorun çözülmüştür.
Sevgiler saygılar Recep bey..

MAVİ TUTKU dedi ki...

ELİF..den; Kesinlikle öyle, anlamak dinlemekle başlar. ne kadar dinliyorsan ve aslında ne kadar aynı bakışa yakınsan o kadar anlayabiliyorsun karşındakini, bu da önemli bir ayrıntı bence.
Sevgi çok önemlidir, ama saygı bambaşka birşey. Saymadan sevenleri gördüm, hoyrattılar, yarımdılar, eksiktiler...
Teşekkür ederim sağolun..

MAVİANNE dedi ki...

yazıyı çok sevdim ne kadar güzel öğütler bunlar
çok az konuşan eşler var
konuşmadan anlaşan
bir de,
gönül gözümüz açık olduktan sonra söze gerek yok

tufan dedi ki...

Umut, nefes verir insana

Nefes ise hayat

Ne gizemler vardır yaşamda, isteyin

Açın gönül gözünüzü

Sevgiler sır değil'ki

Sevinçler, keşvedilmeyi bekliyor.


Çok güzel bir anlatımdı arkadaşım teşekkür ederim,asıl mesele söylenemeyenleri anlıyabilmek,işte bunada gönül gözü diyorlar.

Saygılar sevgiler.

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Mesut Bey, ne kadar güzel ve doğru bir anlatım. Uygulaması ise çok da zor değil. Hepimize kolay gelsin diyelim :))

Sevgiyle..

Pabuc dedi ki...

S.Demirci (herzaman ki gibi ) çok güzel yazmış ifade etmiş nasihat etmiş...

Şuna inanırım hayatta ne kadar olumsuzluk varsa o kadar da güzellik vardır..Evet bu hayatta kötü anne örnekleri olduğu gibi ''git eşinin söylediklerini ya da söyleyemediklerini dinle'' diyen annelerde var..Var diyorum çünkü görüyorum..Bir insan iyi olduktan sonra hiç bir şey ona zor gelmez..Zor değil sanırım böyle insan olmak..

Birde nacizane fikrimi belirtmek istiyorum..Evliliklerde bişeyler kurallara bağlanırsa zaten ilerleme olmaz gibi geliyo..Dinlediğin kadar dinlenirsin , sevdiğin kadar sevilirsin, saygı duyduğun kadar saygı duyulursun...

Hoş yazıydı eliniz dert görmesin...Saygılar..

Pilli Petro dedi ki...

bek
ri
ya

takibe aldığınız adresimi
aşağıdaki gibi değiştirdim
url lerinizi ayarlayınız

http://ucuncubasamak.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

Sevgi içten gelmeli..Yürekten gözlerden sağanak, sağanak sevgi dökülmeli.Eğer yürekte sevgi yoksa senin zorlamayla seviyorum desen ne olur..Karşımdaki anlamazmı benim sade yavan sevgi sözcüklerini..Siz yinede bana bakmayın söyleyin, deneyin yoksada çoğumuzun yaptığı gibi bazı şeylerin hatırına..Güzel bir yazıydı..Sevgilerimle..Sevgiyle kalın..

Fikir İşçisi dedi ki...

süpper bi yazı şimdi bu yazıyı hemen eşimin mail adresine yollıyım heh heh he :)ben hiç uslanmıyorum ille ağzından duymak istiyoum en güzel sözleri

MAVİ TUTKU dedi ki...

MAVİANNE; Beğenmenize sevindim. Haklısınız gönül gözü açık olsun yeterki, duyarlı olunsun yeterki..

MAVİ TUTKU dedi ki...

tufan; Hayat öyle acaipki, sevgiyi doyasıya yaşamak isteyende var, bunu dikkate anlamayan duyarsız insanlarda var. Şan öyle birşeyki aynı konularda duyarlı iki insanın birbirine denk gelmesi, ve sonrasında anlayabilmek de olursa ne güzel birşey olur.
Saygıler sevgilier arkadaşım..

MAVİ TUTKU dedi ki...

ÇOBAN YILDIZI; Ben de çok beğendim. Uygulaması biraz duyarlı olsan insana zor değil, ama bazı insanlara öyle zorki.
Kolay gelsin evet.:)
Sevgiler..

MAVİ TUTKU dedi ki...

pabuç; Güzel ifade etmiş gerçekten.
Hayatta olumsuzluk kadar güzellikdevar evet, ancak bu güzelliklerin ne kadarı kaderinde var bu çok önemli.
Öyle insan gördümki aslında insan denmez, fakat hayatın bütün güzelliklerine sahip..öyle insanda gördümki melek gibi, ve hayatı sıkıntı içinde.

iyi insan olabilmek, "insan" olmak herşeyi başı, o zaman böyle nasihatlere pek gerek kalmaz sanırım. Tabiki hiçbirimiz kusursuz değiliz, eksiğimiz olduğunda böylesi bir nasihati dikkate elecek insalık bile çok güzel bir şey aslında.

Evlimisiniz bilmiyorum ama, inanın dediğiniz gibi olmuyor. Çünkü yukarda yazdığımız gibi herkes "insan" olamıyor ki..herkes gören, anlayan, duyarlı, eksiğini yok emeye çalışan, yapıcı biri olamıyorki..o yüzden dinlendiğin kadar dinlenmeyebiliyorsun, sevdiğin kadar sevilemeyebiliyorsun.
Çok teşekkür ederim..saygılar..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Pilli petro; Peki teşekkür ederim.:)

MAVİ TUTKU dedi ki...

ege; Sevgi içen gelsede, sağanak sağanak yağsada bazı insanların körlüğü bunu görmeye engel biliyormusunuz, bunu yaşadım ben.
Sizin içiniz ne kadar sıcak sıcak aksın sevdiğinize, ne kadar ruhunuz yok olursa olsun bunun değerini bilen anlayan da olmak gerekiyor, işte burda gönül gözü denilen şey devreye giriyor..
Teşekkür ederim..sevgiler..

ezgilimelodi dedi ki...

Sevgi hoş görmektir.Gördüğün yanlışta bile hoş olanı çekip çıkarabilmektir.Geride bıraktığımız zaman içinde "keşke"dememek için dinlemek gerek...
Her ne kadar sabırsız birisi olsam da,dinlemeyi konuşmaktan daha çok seviyorum.Bu yüzden seviyor dostlarım sanırım:)Az konuşan bir dost:))

Mel' dedi ki...

Senai Demirci , her sözünde hikmet var maşallah,Allah'ın izniyle. Siz de sonunu ne kadar güzel bağlamışsınız. Diğerleri gibi bu yazıyı okumak da keyifliydi, Allah razı olsun .

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Hayırlı pazarlar!
Sevgi en güzel besin kaynağıdır.İçinde her türlü vitamini barındırır.En önce kendimize yükleyelim bu vitamini!etrafımıza dağıtmakta kolay olsun.Sevdiğimiz kişiye onu sevdiğimizi söylemekten utanmıyalım.Yanız kalpte taşımak yeterli olmuyor.İki dudak arasından sevgi sözcüklerini çıkaralımki karşımızdakide bilsin.Ölüm kalım dünyası bu dünya her şey için bir gün geç olabilir.
Selamlar...

Unknown dedi ki...

Çok güzel bir paylaşımdı, ellerinize sağlık. Söylenmeyenleri duyabilmek her kesin harcı değil.Çoğu zaman beklediğimizin tam aksiyle belirtiyoruz duygularımızı. Mesela sevdiğimize gel özledim mesajını, hasretlik de güzel, sevgiyi arttırır gölgesiyle sunuyoruz.Burdaki güneş bölümünde, en son istenen şey hasret çekmek ama kavrayabilene.. Acaba ince nüanslar farkedilsin mi istiyoruz, yoksa özlediğimiz kadar özlendik mi onu mu merak ediyoruz? İnsanoğlu bir muamma!..