11 Temmuz 2010 Pazar

KEKİK...

Kekik, orman kıyılarında, ve çayırlarda, kayaların üstünde yer almaktan hoşlanır, güneş ve sıcak istediği için, toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık bölgelere çoğalır. Güneşli öğlen sıcaklarında menekşe renkli çiçeklerinden yayılan güzel koku,arıları kendisine çeker. Kendilerine özgü bir kokuya sahip olan bu çiçekler beni çocukluğumdan beri etkilemiştir.

Bir sürü kır çiçeğinin kokusunu bastırır kekik kokusu. Başka çiçeğin üstüne bassanız haberiniz olmaz, bildirmez birşeyi, ama kekik hemen yerini belli eder. Mayıs ayında mor lila pembe renklerde açar, rengini tarif etmek güçtür yalancı çıkarır sizi, zira deniz kıyısındaki bir yamaçda farklı, çayırda farklı, bir kayanın üstünde farklı renkde açar. Bazen diğer ufak çiçeklere otlara karışsa bile değdiğiniz an işte burdayım der size, özeldir bana göre.

Bir nefes alırsınız, adeta tüm doğayı içinize çekmiş gibi olursunuz, o sırada başınızı kaldırın ve bulutlara bakarak yapın bunu, siz, kekik kokusu, ve bulutlar,...hislerinizi uyandıran bir özgürlük oluşur o sırada, adeta hayatı daha bir sevme duygusudur bu.

Deniz kıyısında açan daha farklı kokar, belkide denizin o iyot kokusunun katkısıdır bu kekik dostuna.
Kayada açan daha keskin kokar, belki koşullarına inat bir tutumdur bu. Kır çiçeklerine göre çok daha dayanıklı ve kalıcıdır.

Bir kaç haftada çiçeği gider ama yeşili ve kokusu kalır, kurusa da kokusu kalır, belki biraz aşk gibidir kekik, aşkın sevgiye dönüşmesi gibi bir dönüşümü hatırlatır bir nevi. "Hercaim, kekiğin arıyı kendine çekmesi gibi beni kendine çeken yarim, kendine tutsak eden, bitmeyen bahar kokulu yarim.." sözlerini mırıldatır dudaklarımda.

(Bu yazıyı eskiden yazmıştım ve doğrusu nasıl yazmışım hiç bilmiyorum..zira şu sıralar ruh halim hiç bu tür yazıları yazmama izin vermiyor..belkide artık hiç yazamam, öyle hissediyorum.)

9 yorum:

Sevtap dedi ki...

çok güzel yazmışsın abi yüreğine sağlık yazarsın şimdi yazmak istemiyor olabilirsin ama bence yazacaksın çünkü içten yazıyorsun...

ayferbilici dedi ki...

İnsanı doğaya ait olduğunu hatırlatan, onunla bir olduğunu hissettiren böyle sözlere ihtayacımız var. İyi ki yazmışsınız...ve değil mi ki yazabilmişsiniz, vakti gelince daha çok yazacaksınız.
Selamlar.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:)
bozcaadayı özlettiniz....
................

keditasması dedi ki...

Ruhların da dinlenmeye ihtiyacı var.Beden,ruhla bir bütün.Ruh öncelikli.Zaman ruhunuza iyi gelsin.Çok güzel yazmışsınız.Devamı gelir inşallah ,mahrum kalmayız biz de .Sevgiler.

bir demet feslegen dedi ki...

Kekik en sevdiğim baharattır, mutfakta her yemekte kullanırım neredeyse..
Kekik ve aşk benzetmesi çok hoş olmuş ayrıca..

YeMeK vAkTi dedi ki...

kekikk vazgeçilmezimmm...

Yazarsınız bence insan bazen öyle hissediyor ama geçer bir kaç gün içinde biz bekliyoruz:)

oyumben dedi ki...

Yazını okurken burnuma kekik kokusu geldi. Hoş bir ruh hali yaşadım. ( sakinleşmiştir, gülümser... )

Adsız dedi ki...

:)Küçücük iken anneannemle kekik toplamaya bayılırdım..Hep bir fırsat yaratıp birlikte çayıra çimene kendimizi salalım diye türlü bahaneler üretirdim küçücük aklımla anneanneme..Çok güzel yazıydı..

Adsız dedi ki...

Merhaba Mavi Tutku,

Kekik konulu yazınızdan itibaren yukarıya doğru ziyaret edip yorumlar yazacağım. Hem bu sizin sitenizin işlevini denemek hem de ziyaret amaçlı. Hayırlı Ramazanlar dilerim.

Görüşmek üzere.