27 Mayıs 2010 Perşembe

AHDE VEFA..

(Şu resimdeki anlatımın güzelliğine şu anlama bakarmısınız)

Ahde vefa; çok geniş anlamlı ve güzel iki kelimeden ibarettir.
Ahd: Yemin, misak, söz verme, ittifak, korumak, tavsiye etmek.
Vefa: Sözünü tutma, borcu ödeme, dostluk ve sevginin gerektirdiği davranışlarda bulunma.
Ahde Vefa: Verdiği sözde durmak, yaptığı anlaşmaya sadık kalmaktır.

Ulvi meziyetlere sahip insan ve toplum ancak sevgi, dostluk ve güveni ahde vefa ile yakalayabilir. Sevgi, iyilik ve güven ancak ahde vefa bahçesinde boy atar, gelişir ve olgunlaşır. Unuttuğumuz ya da unutturulduğumuz bir güzel haslettir vefa… Günümüzde çok az rastladiğimiz bir özellik, Toplumu toplum, insani insan yapan bir güzelliktir vefa…

Söz vermek, verdiği sözde durmak, yaptığı her işte ve anlaşmada sadık kalmak ahde vefadır. Yani, özü ve sözü bir olmaktır. Belki de insanı insan yapan en önemli hususlardan biridir.  İnsanlar olarak en kötü şartlarda bile sadakatle verdiğimiz sözleri muhakkak yerine getirmeliyiz. Anamıza, babamıza, yakınlarımıza, dostlarımıza özetle birbirimize karşı da vefâlı olmalıyız.
Sözünü yerine getirenler, ahdine vefa gösterenler hem Allah nezdinde hem de kullar nezdinde sevilen ve itibar görenlerdir. Dürüst, emin ve güvenilir vasıflarıyla vasıflanmak her insan için bir hedef olmanın ötesinde, her insanın üzerinde şerefle taşıması ve olmazsa olmaz bir meziyet olarak algılanmalıdır.
(Beğendiğim alıntılardan derleme)

Olgun insan güzel söz söyleyen değil, söylediğini yapan ve yapabileceklerini söyleyen adamdır.
(Confucius)
****************************
İnsanlar günümüzde nasıl da nankör değilmi? Aileler de verilen emekler nasılda görülmez oluyor zamanla, nasılda kıymet bilmez olunuyor Bakın şu hayatın içine, nasıl da bozuluyor insanoğlu. Anne babanın yaptıkları nasılda hiç oluyor. Bir anne baba 5 evlada bakıyor 5evlat bir anne babaya bakamıyor, hatırlanmaz olabiliyor.

Bir zaman bir şekilde hayat geçirmiş sevgililer eşler ne hale gelebiliyor. Bir zamanlar canınız kadar sevdiğiniz insan nasılda canınızdan bezdirir olabiliyor. İnsanlar nasılda bencil ve acımasız olabiliyor, iyi güzel bir insana dahi nasıl kötülükler vicdansızlıklar yapabiliyor. Siz ne kadar iyilik yapsanızda karşınızdakinde ahde vefa olmayınca, yani insan insan olmayınca hepsi boş. Fedakar insana vefasız olmak nasıl bir acımasızlıktır.
Ahde vefa demek, sözü ile özü bir olmak demektir.

Bir insanın bir çok eksiği olabilir ama vefasızlık sanırım en kötü olanıdır, bu herşeyi anlamsız kılandır bence.
Vefa sözde olmaz yaşamın içinde göstererek olur, doğrulukla, dürüstlükle, samimiyetle olur. Vefanın olduğu yerde riya olmaz, ikiyüzlülük olmaz.

Allah bizi doğru yoldan ve ahde olan vefadan ayırmasın..

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Amin diyorum..Ne kadar anlamlı bir yazı yüreğinize sağlık..
''Olgun insan güzel söz söyleyen değil, söylediğini yapan ve yapabileceklerini söyleyen adamdır.''
Confucius un bu sözünü hayat felsefem edinmiştim (dedemin sayesinde nur içinde yatsın), hala da öyle..Vefalı insan bulabilmek, vefalı insanlarla karşılaşabilmek çok güç artık..

Adsız dedi ki...

Merhabalar Mesut Bey,

İslam kaynağına kanmış gerçek Müslüman aynı zamanda sözünde durmak ve va'dini yerine getirmek ahlakıyla da donanır. Bu ahlak insanın toplumdaki başarısının en önemli faktörü ve aynı zamanda sosyal seviyesinin yüksekliğine en fazla delalet eden bir ahlaktır dersek mübalağa etmiş sayılmayız. Nitekim Şanı Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'in Maide suresinin birinci ayetinde mealen: "Ey iman edenler akidleri yerine getirin." der.

Başıma ne geldiyse ve ne çekiyorsam Ahd-e Vefa'dan dolayıdır, var gayrısını siz düşünün!

Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Allah, sizi hep ahd-e vefa gösteren insanlarla karşılaştırsın.

Sazan dedi ki...

İlk sınıfta okuruz biz ahde vefayı ve hiç böylesine ele alındığına şahit olmamıştım, sevgilerle...

♥ .* ღ .*ѕιуαн кєℓєвєк ♥ . ღ .* ♥ dedi ki...

Çok güzel ve manevi bir konuya değinmişsin mesut abi. Zamanımızda pek kalmadı Ahde vefalar. ama yinede vefalı insanların örnekleri çoktur.

Dünya iyi ve vefalı insanların yüzü suyu hürmetine dönmeye devam ediyor. Ve kimsenin ahıda kimsede kalmıyor. iyilik yap denize at diye boşuna dememişler. Ben ona iyilik yaptım ama o vefalı çıkmadı deyip umudumuzu yitirmemeliyiz. Br gün mutlaka bize geri dönüşü olacakır.

ZUHAL dedi ki...

merhaba.Tülinin blogunda rastladım size.BMogunuzun içeriği çok güzel.İzlemeye aldım sizi.sevgiler...Bende beklerim.

Zeugma dedi ki...

Bir de durduk yerde bir haller olan yaratıklar vardır. düşünür düşünür bulamazsınız ne yaptığınızı.

Ve sonra verdiğiniz bir selamı almayan, gördüğünde ufacık bir tebessümden kaçınan zavallılar çıkar arada.İnsanlıktan nasibini almamış...

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Çok önemli tespitler dostum. İyilik,
sevgi ve muhabbetle..

Esin Bozdemir dedi ki...

Vefasız, sırf çıkarı olduğu için yanınıza sokulan ve çıkarı sona erdiğinde bir daha yanınıza sokulmayan insanlarla dolu dört bir yanımız!..

Sözünde durmayan, bencil güven vermeyen, seni yarı yoda bırakıp şaşkına çeviren!..ve daha akıl almaz bir yığın haller! insan bulabilmek öyle zor ki artık!

sizin içsel seslerinize bende aynen katılıyorum ve pek çok kereler değmeyecek kederlere bürünüyorum.

Yüreğinize ve kaleminize sağlık...
Çok anlamlı bir yazıydı...
Esen kalın.

Adsız dedi ki...

Webmaster cok tesekkurler...

Selamlar Kubra