9 Ağustos 2010 Pazartesi

KUŞLAR VE EŞEKLER

8 Ağustos Pazar günü Hakkı YALÇIN yazısıdır.

Kuşlar göç ederken kimseden bir şey beklemez. Kuşlar ölürken bağırmaz. İnsaf dilenmez. Kuşlardaki yürek, tırnağımız kadar bile değildir ama kuşlar onurlu ölür. Biz insanlar öylesine hain, öylesine kana susarız ki, kuşlar gibi kendimizin bile kanına gireriz.


Kuşlar cesaret örgütüdür. İnsanlar birbirini katletmenin sanıkları. Kuşlar insanları utandırmaz. Ama insanlar, kuşları bile utandırır. O insanlar ki, kuş kadar çocuklara bile tecavüz eder.

Bu alem sadece insanlar yaşasın diye yaratılmadı elbet. Kuşlar doğuştan böylesine ürkek değildi, onları insanlar ürküttü. İşlerine geldiği zaman başlarına düşen "kuş pisliğinden" talih sebebi üretenler, kuşların ödünü patlatmaktan hiç rahatsız olmadılar.

İnsandır zalim olan. Kuşlardır asil olan. İki canlı arasındaki orantısızlığı, bu gerçekler dengeler. İnsan kalıbına ihanet eder. Kuş asaletini belgeler. İnsana uygun olan, eşek bedenidir. Kendilerine eşeği örnek alır. O yüzden insanlar birbirine "Eşek herif" der. Pişman olduklarında bile "Eşeklik ettim" diye af dilenir. Birbirlerini "eşek sudan gelinceye kadar" dövmekten zevk alırlar.

İnsanların eşek kadar kalbi vardır da, kuş kadar asaleti yoktur. Kuşlar insanlara ne mal olduklarını öğretir. Uçarken de, öterken de... Kuşlar sessiz sedasız ölür. Eşekler anırır. Kuşlar, özgürlük mücadelesinin ne kadar kutsal olduğunu belgelerken, insanlar eşeklik etme yarışındadır.

Kuşları bir kere ürküten insanlar, onları bir daha kandıramamıştır. Ve o küçücük kuşlar için bile, tuzak kuracak kadar alçalmıştır. Eşekler her kadere, her yüke boynunu eğmiş. Her türlü yalan vaatlere kanmıştır. O yüzden eşeklik bu topraklarda "baki" kalmıştır.

*******************************
Politikacılardan insanları tüketme vergisi alınsın. Allah katında da haktır. Kul katında da.


* * *
Bekaret satışı
Macaristan'da bir genç kız, internet üzerinden, bekaretini açık artırmaya çıkardı. Bir İngiliz alıcı 200 bin pounda, bu satışın alıcısı oldu. Genç kız, ailesinin borçlarını bahane etti. Ve şimdi İngiltere'ye gidiyor. Genç kızın fiyatını öğrendik ama onu satın alan adam da 3 paralıkmış. Bizdeki yavşak Bodrum çapkınları gibi.

* * *

İnsan, ruhunda açılan yaradan da ölür.

19 yorum:

. dedi ki...

Bir kaç kez blogunuza girmeye çalıştım özellikle bok böcekleri yazınıza yorum yazmak için ancak internet explorer,kapattı sayfayı,şimdi girebildim ancak şimdi de yazacğım şeyler uçup gitti aklımdan...

Hayvanlara yüklediğimiz anlam bizim acizliğimiz sadece,

ve evet insan ruhuna açılan yaradan da ölür boşuna dememişler
duvarı nem,insanı gam çürütür diye...

stuven dedi ki...

yapacağım yorum kafamda belirmişti ki son kısma gelince hepsi aklımdan gitti. kalakaldım öyle...

Benhurum dedi ki...

Şükürler olsun bedeni eşşek bedenine uymayanlarda var aramızda!
Sevgi ve saygılarımla...

Sazan dedi ki...

İyi ki yazmışsınız, okumamamıştım.

İyi misiniz az daha?

Havalar sıcak ama gülüyor mu yüzünüz?

Sevgilerimle...

Sazan.

A-H dedi ki...

"cevredeki cogu insanin essek kadar bedenlerinde kus kadarcik beyin ve kalp tasimadigi icin olsa gerek butun bunlar" seklinde amiyane bir yorumda bulunacagim affola...

MAVİ TUTKU dedi ki...

ebruli günce; Bazen bende de öyle şansızlıklar oluyor. Hayvanlar aslında anlamı ve değeri yüklenmiş,
insan insan olupta birşeyi yüklenememiş.
Kesinlikle bendende açılan her türlü yaradan daha kötü insan ruhuna açılan yara.
Sevgiler..

MAVİ TUTKU dedi ki...

stuven; Herhaba hoşgeldiniz. Düşüncenizi öğrenmek isterdim ama sanırım anlıyorum,kal geliyor bazen..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Benhurum; Çok haklısınız, şükürler olsun azda olsa var.
Sevgiler saygılar selamlar..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Sıradan Bir Sazan; Yakında olacağım inşallah, hala çok fazla şey üstüme geliyor. Henüz gülmüyor.
Sevgiler benden, çok teşekkür ederim.

MAVİ TUTKU dedi ki...

A-H; Ne güzel yazmışsınız, bencede bu yüzden..bu türler gittikçe çoğalıyor, ve kirleniyor pisleniyor dünya. Kimyasal pislikten önce bu kahrediyor insanı. Bence de bu..

"cevredeki cogu insanin essek kadar bedenlerinde kus kadarcik beyin ve kalp tasimadigi icin olsa gerek butun bunlar"

Adsız dedi ki...

Merhabalar mavi Tutku,

Öyle güzel bir konu bulmuşun ki, ne diyeyim. Cenab-ı Allah tüm canlıları halk ederken hepsinin bir yaratılış hikmeti var. İnsan etrafına baksın ve en mükemmeli kendine örnek alsın. Çünkü, ona bu kadar akıl ve fikir bahşedilmiştir.

Kaleminize ve emeğinize sağlıklar diler, bu güzel konuyu okuyup öğüt almamızı sağlayan yürekleri de kutlarım.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın. Saygılarımla

sünter dedi ki...

Bazen insan öyle kisilerle karsilasiyor ki birakin esekligi,onlara hic bir sifat yakismiyor.
Kaldi ki esekler bir ise yariyor yük tasiyor,sahibinin isini kolaylastiriyor.Ama asalak gibi yasiyan insanlar yük olmaktan baska bir ise yaramiyor.Esek bile denemez bu kisilere aslinda.
Ama bu yazidaki benzetmelerin gerceklik payi sasirtici.

Son paragrafa gelirsek nedense hic sasirmadim.:(
Galiba öyle cok insanlik disi seylerle karsilasiyorz ki....
Bizdeki baslik parasi da farkli gelmiyor bana.
Kizlik hakki diye istenen altinlar..
Dolayli da olsa sanki ayni sey gibi. Ha Mehmetali, ha Alimehmet.

çeşnici Handan dedi ki...

Bence eşeklere haksızlık ediliyor. Hayvanlar aleminin en güzel gözlü hayvanı olan eşeğe insanın ettiği zulmu başka hiçbir hayvan yapmıyor bu nedenle ben kuşların yanına eşekleri de almak vahşi yaratık olan insanı tek başına bırakmak istiyorum.

Sevtap dedi ki...

A-H ne güzelde yorumlamış bencede.Çokhoş bir yazı olmuş.Paylaşımınız için teşekkürler.Hayırlı ramazanlar dilerim.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Hala bloğumda yorum yazma ile ilgili sorununuz devam ediyor mu?
Diğer blogger arkadaşlardan mesajlar alabiliyorum.

Ben tam üç kez mola istedim. Yani Temmuz ve Ağustos aylarında tam üç kez memlekete babamı ziyarete gidip gelmiştim. Aşağı yukarı her gidiş ve dönüş bir hafta kadar sürdü. babam 88 yaşında ve memlekette tek başına yaşar. Ben eşimi de alır onu ziyarete gider evinin işlerini görür tekrar döneriz. Babam 16 yıldır yalnız yaşadığı için ne bizi yanına kabul ediyor, ne de bizim yanımıza geliyor. Oruç ve bayramlar da yanımıza gelir.

Bu yüzden ben de her ay ve bazı aylarda biraz daha sık olmak üzere memlekete gider gelirim.

Buna ilaveten bir de ne yalan söyleyim, eskisi gibi değilim, pek fazla okuyup yazamıyorum. Son dönüşümden itibaren biraz sıklaştırdım. Ama ne zaman kadar devam eder bilemem.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın

Adsız dedi ki...

İnsan, ruhunda açılan yaradan da ölür. ÇOK DOĞRU BENCE..
HAYIRLI RAMAZANLAR OLSUN..

Adsız dedi ki...

Merhabalar, Bugün bloğumu saat:19:03:50 de ziyaret etmişin, demek ki, hala yorum yazma sorunun devam ediyor. Ben de bir zamanlar Fatih Cüce'nin sitesine giremiyordum. Bilgisayarımda bir temizlik yaptıktan sonra girmeye başladım. Şimdi Fatih beni, ben de onu ziyaret edebiliyorum.
Hoşçakalın.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Blogger, sitemine ilave ettiği yeni düzenlemelerle birlikte, eskiden çok güzel ve problemsiz çalışan bazı eklentilerini de sıkıntıya uğrattı gibime geliyor. Sizi okuma listeme dahil edemiyorum. İzleyici grubundan seçiyorum olmuyor, doğrudan URL adresinizi yazıyorum olmuyor. İşlem yapan simge pervane "işlem yürütülüyor" diyor saatlerce dönüyor ama bir türlü işlevi yerine getiremiyor.

Belki ilerleyen zamanlarda tekrar düzelir. Bir ara da siyahkelebeğ'in durumu aynıydı. Örnek hiçbir ayarımda değişiklik olmamasına rağmen bana yorum gönderemeyenler gibi.
Hayırlı günler dilerim.

y. dedi ki...

ve ne gariptir ki insanın içine de sadece yarasından girilir...

severim eşşekleri,o mahun duruşlarının yüklendiği anlamlara rağmen.alakasız ama kargaları da severim aslında, o koca kara hayvanların aile düşkünlüğü ve sadakati hep şaşırtır beni...
ve insan kötüdür, öyle kötüdür ki, görmemek için kaparız gözlerimizi gerçeklere.