25 Ekim 2010 Pazartesi

TUTKUYA DAİR

Bazı arkadaşlar tutkuya çok kötü bakmış, kötü görmüş, sanırım bu tutkunun nasıl anlaşıldığı nasıl bilindiği ile ilgili birşey olsa gerek.

Tutku kesinlikle iki kişilik olup, iki kişininde bu bilinçte olduğunda yaşatılabilcek birşeydir. Gerçek bir tutkuda mantık devre dışı kalmaz aksine mantık tutkunun insani yaşanması için en gerekli şeydir, tutku bulunan gerçek aşkn bilincinde olduktan sonra onun kıymetini bilerek üstüne katılan en güzel şeydir.

Hayatta güzel olan ama sağlıksız beyin ve yüreklerde tehlikeli haline gelen o kadar çok varki.

Dinimiz; Ne kadar güzeldir ama yobaz beyinlerde ne kadar tehlikeli hale gelebilir.

Sevgi; Bunun üstüne söylenecek birşey varmı? Ama ya benimsin ya kara toprağın anlayışında ki bir sevgi ne kadar güzel olabilirki.

Evlat; Hayatımızın anlamlarıdır, kalbimizi kaplayan en güzel şeylerimizdir, ama geçen kış bir anne bebeğini sokağa bıraktı ve bebek soğuktan donarak öldü, bir baba 4-5 yaşlarındaki evladını döverek ölümüne neden oldu.

Bir sürü çoğaltabilirim en masum ve güzel şeylerin ne hale gelebildiğine dair şeyleri. Tutkuda bunlardan biri sadece. Hayatta doğru algılanan öğrenilen herşey hayatımıza kalite katabilir sadece. Ben doğa tutkunuyum diye ağaçları kırmam, budarım, herşey birazda bilinç meselesi her konuda.Sevdiğini söylen bir adamın buna rağmen aldattığını gördüm, aldatıldığını bildiği halde sevildiğini düşünebilen kadın gördüm, eşini paylaşan bir pisliğin saygıdan bahsettiğinede şahit oldum bu hayatta!

Sevgi kesinlikle emek ister, ama sevginin ne demek olduğunu, nasıl birşey olduğunu bilmediğinde karşınızdaki, ne emek fayda eder ne de başka birşey. Tek tarafın emeğiyle olmayacağı gibi tek tarafın anlayışıylada olabilecek birşey değildir sevgiyi yaşatmak, bir olmak çabası...

Tutku, güzeli daha güzel yaşama ve yaşatma çabasının en güçlü olma halidir aslında. Tutku çok sevme halidir, çok saygı duyma halidir, içinde nankörlük değil büyük oranda vefa ve sadakati barındırır, çok sevmeyi adeta ölümsüzleştirendir, bağımlı değil bağlı olma halidir. İrade ve yargıları aşan güçlü bir coşku, ihtiras hali olduğu için herkesin harcı olmadığı konusuna katılırım.

Ben öyle sanıyorum ki tutku aynı zamanda hayatın bazı tecrübelerinden sonra anlaşılabilen birşey aynı zamanda, kişinin yaşama, yuvaya, eşe, aileye, merhamete, sadakate bakışının ve o insan yüreğinin gelişmesiyle hayat ölçüleri ile, hayatı nasıl yaşamak istediğiyle, nasıl mutlu olacağına karar vermesiylede ilgili, ama bunu yaşayabilmek büyük bir istisna ve çok büyük bir şans..hele günümüzde.
SON
(Yorumlarınız katkılarınız için teşekkür ederim arkadaşlar)

16 yorum:

A-H dedi ki...

bu duygulari gercekten anlayan ve yasayan insanlar bir avuc kaldi ne yazik ki gunumuzde.
hersey oyle cabuk tuketiliyor ki ne askin tadi var, ne sevginin ne de tutkunun...
bizler gercekten kiymetini bilerek tadiyla yasayan gruptan olalim umarim :)
sevgiyle kalin

Butimar dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş...Aslında dediğiniz gibi,her şey nihayetinde çift yönlüdür.Lehimize ya da aleyhimize döndürmek biraz da bize bağlı...

Siyah elma dedi ki...

Tutku nedense bende de pek hoş çağrışımlar yapmaz. Belki benim gözümde biraz hırsa bulandığı içindir. Çevremdeki örnekler yüzündendir.
Çok olumlu bakmasam da; yine de benim gözümde, bıçak gibi yada internet gibi; doğru algılanabildiği takdirde faydası görülebilecek nimetlerden biridir.
Paylaşımınız ve örnekleriniz için teşk. Ufuk açıcı bir yazı olmuş.
Sevgiler...

MAVİ TUTKU dedi ki...

A-H; kesinlikle bu duyguları anlayabilen kıymetini bilen ve yaşatabilen pek kalmadı günümüzde.
Müthiş bir yozlaşma yaşıyoruz maalesef. Amin inşallah diyorum.
Teşekkür ederim sizde..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Ruh ve Mana; Teşekkür ederim.
Sevgiye dayalı böylesi bir ilişkide iki kişinin çabası ve anlayışı olmadıça buna ulaşmak yaşatmak mümkün olmaz diye düşünüyorum bende.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Sakar Hafiyee; Hayatın içinde hangi duygunun hangi sağlıksız yüreklerde ne hale gelebileceğine dair bir kaç örnek vermeye çalıştım, ve sonra bence olması gerekenleri ifade etmeye çalıştım, bundan sonrasında herşeyi rezil edende vezir edende insandır diyorum sadece. Teşekkür ederim.
Sevgiler saygılar..

MAVİ TUTKU dedi ki...

A.Y; elimden geldiğince açıklamaya çalıştım ama sanırım bazı yaşamışlıklarınız yüzünden olumsuz bakışınızda değişiklik olmamış.

Sevginin ve saygının aşırısı değil sağlıksız olanı rahatsız eder belki, bunlar hep insanın kişisel gelişimi aklı zekası ile ilgili şeyler, tabiki tadını kaçırmamak gerekir.
Babanız için baş sağlığı diliyorum mekanı cennet olsun.
Ama bunda size katılmıyorum. Hepimiz öleceğiz bu kesin, sadece bunu kabullenmeden yaşıyoruz bu gerçekten kaçıyoruz..bu gün bir yakınım ölse tabiki bende kahrolurum üzülürüm ama daha çok acı çekerim diye daha çok sevmekten kaçmam..yaşarken olabildiğince çok sever çok güzel ve dolu dolu yaşamaya çalışırım şahsen..zira olanla ölene çare yokki bu acı bir gerçek. Her an kaybedecek gibi davranacaksak o zaman daha sevelim daha açık olalım, daha renkli ve güzel yaşayalım işte sevdiğimizle öyle değilmi.

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

Merhaba Mesut Bey,
Rica etsem ödülünüzü almak üzere bloğuma uğrar mısınız ?
teşekkür ederim şimdiden...
sevgiler...

MKBL dedi ki...

Çok güzel dile getirmişsiniz.Şahane.Sevgiler

özlem dedi ki...

çok güzel bir yazı olmuş. mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

Benhurum dedi ki...

Bilinç ve insanı duyguların iyi gelişmesi her değeri değerinde yaşamayı sağlayan en önemli öğeler değilmidir? Ne yazık ki bu iki olgunun da her kulda doğru bir biçimde gelişmemiş olması böylesi değerlerin yanlış yorumlanmasına sebep değilmidir sizce de?

Güzel paylaşımınız için teşekkürler Mesut Bey.

Sevgiler&Saygılar

FKH dedi ki...

iyi haftalar efendim. okumaktan mutlu olduk bu yazıyı. pazartesi iyi geldi..

arzu soylu dedi ki...

tutku benim açımdan bir seviç sayılabiliyor.. ama dediğiniz gibi yanlış anlaşılabiliyor.. oysaki mutlu olduğun her an bir tutku olabilir ve sürekli yaşamak isteyebilirsin bu tutku olabilir.. tebessüm neden eksik olsun ki hayatımızda bu tutkuyla da bağlantılı biraz..

Hatsumomo dedi ki...

Üşenmedim,sözlüğe baktım :
Tutku : aşırı istek :=)
diyor. Neyse kelime o kadar önemli değil aslında ,söylemek istediklerinizi algıladık ve hoş bir yazıydı.
Bazı kelimeler anlamını değiştiriyor halk ağzında,mesala ben hoşgörü kelimesini bambaşka algılardım.
Geçen sene bir iletişim hocasından öğrendim, hoşgörü insanlara hayır diyemeyen ve sınırlarını koruyamayan insanların yaptığı bir davranışmış .
Halbuki ben pek iyi bilirdim bu kelimeyi :=)

laguer90 dedi ki...

ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler...

Unknown dedi ki...

Yüreğinize sağlık..Ne kadar doğru bir analizde bulunmuşsunuz..Tüm duygular ve eylemler kişilere göre farklı anlamlar barındırabiliyor...En güzel duygu olarak bilinen,aşk-sevgi kavramı,bazen kötü niyetlere alet edilip,kapanması imkansız yaralara sebebiyet verebiliyor mesela sizin de bahsettiğniz gibi..
Tutukuları,dozunda yaşayabilmek ümidiyle..