13 Nisan 2010 Salı

HAYAT DENEN YOLDA..

Uzun zaman önce şu repliğe bayılmıştım "şu dünyada insanlar vardır ve birde diğerleri"..

Hayat denen yolda ilerlerken arasıra geriye bakacaksın, ne kadar gittiğine nerde olduğuna. Önce kendini kandırmayacaksın.. Mümkünse arasıra muhasebe yapıp silkineceksin, eğer doğruyu kendine yakıştıyorsan. Yo eğer herşey sadece hayatı yaşamaksa boşver gitsin zaten herşey sana mübah ve müstehaktır, gün gelir bir gün sakın ağlanma o zaman, tak maskeni insanım diye yaşa. Maskeni takmış ve yanlışlarınla kimsenin bilmediği sahnelerin oyunlarında kimse seni yuhlamıyor diye rahatsan, kendi vicdanın da seni yuhlamıyorsa sen insanların değil diğerlerinin oyunundasın demektir. Bir insanı, maske takmak zorunda bıraktıysan yuhlar olsun sana. Hayat denen yolda yerini tercih edeceksin, maksat hayatı yaşamak değil sadece, insan gibi yaşamak, zira insanı insan eden tercihleridir. Hırsızı, soysuzu, katili herşeyi..gidin onlar çokmu vicdan azabındadır acaba, hayır herkes gibi hayatlarını yaşarlar ve muhakkak verecek cevapları ve bahaneleri vardır.

Mesele nerde olduğundur, orman yangınında ağzıyla bir damla su taşıyan kırlangıç misali çabanı ve yerini safını belli edeceksin. Hayat denen yolda kimse yanlız değil. Anne baba, eş, çocuk, hal böyleyken sorumsuzluk da bir tercih tabiki, kimi üzdüğünün kimi yıktığının bir önemi yok ve hayat benim hayatım diyorsan, son nefeste vicdanının rahat olacağına inanıyorsan yalnız ölmeyi göze aldıysan yaşa ne istiyorsan...

Bir eşsen eşini üzmeye hakkın yok bilmelisin, ezmeye, kırmaya, incitmeye, bencillik yapmaya, bir eşsen eşlik nedir bileceksin hakkını vereceksin, uzayda yaşamıyorsun ya yok öyle yağma..sonra kimseye hayat ve insanlık dersi vermeyeceksin. Bir eşsen eş olacaksın eşşek değil! İnsan olacaksın, görecek anlayacaksın, tüketmeyecek katacaksın, birşeyler yanlış gidiyorsa hayat denen yolda durup silkinceksin eksilerini eksiklerini atacaksın üstünden insan olmanın erdemini yakaladıysan, eğer daha insan yaşamak istiyorsan.

Bunları yapmak için eş olmana da gerek yok, çünkü gerçekte tüm insanlara böyle davranmaya hakkın yok, hayvanlara bile böyle davranmaya hakkın yok. Bir isyan varsa isyanı dikkate alacaksın.. Mazlumu ezmeyeceksin, mazlumu ezeni ezeceksin. Hayatın pisliklerinden uzak duracaksın tercihlerinle ve gerçek doğrularınla, gücün varsa o pislikleri temizlemeye çalışacaksın, hele de dünyaya evlat getirdiysen..yok öyle yağmaa...
Ben en insan değilim, benden daha insan birinin yüzüme birşey haykırmasını, bir eksiğimi söylemesini dikkate alırım, herşeyin en iyisini bilen değilim, ya o doğru söylüyorsa, derim, ya ben hep doğru diye bildiğim birşeyle hep yanlış içindeysem... Korkarım bundan zira daha güzeli elde etmek varken geçip giden şu hayatta azıyla yetinmek niye, insandaki değişim parayla değilki, samimi bir çabayla.. Asla ben buyum demeyeceksin en iyi olsanda demeyeceksin, sen kendine ne katarsan çevrene ve çocuklarına katacaksındır çünkü, böylesi kazançlar sadece kişide kalmaz paylaşıldıkça çoğalır.

Üç kuruş için yalakalık yapmayacaksın, menfaatin için onurunu satmayacaksın, gidenler ne olursa olsun kalan vicdanın sana yetecektir insan olduysan eğer. Kimsenin onuruyla oynamayacaksın, katlanmak zorunda bırakmayacaksın kimseyi, bu da insanın en aşağılık halidir çünkü. Hayatın onurlu halini yaşamakda tercih onursuz halinide, her iki şekilde de hayatını tamamlayabilirsin, yaşam benim değilmi kime ne diyebilirsin ancak vicdan muhasebeli bir yaşam insana en yakışanıdır bilesin.

Hata yaptıysan boynunu eğmeyi özür dilemeyi bileceksin, affedilmez hata da yapsan affettirmeye çalışacaksın kendini, vazgeçmeyeceksin, bunun vebali büyüktür, sen ki yaptığın büyük hatayla bir insanın yaşamında kırıklara ve sapmalara neden olduysan bunun vebali en büyükten de büyüktür çünkü.. Yok öyle sorumsuzluk, yok öyle alırım başımı giderim hayatımı yaşarım geriye kimseye bakmam halleri, yok öyle yağma..

Yaşarken gözlemleyeceksin, iyiyi güzeli katacaksın kendine ve sevdiklerine..İnsanlığın, hayatın en onurlu dik halini yaşamaya çalışacaksın bunun içinde arasıra durup silkineceksin. Çok yanlış görecek çok haksızlığa uğrayacaksın, çok yorulacaksın, hatta isyan bile edeceksin, ama kötüden yana değişmeyeceksin, yolların kapanırsa yenisini açacaksın, uğraşacaksın çabalayacaksın,. Bazen bir köşede sessizce ağlayacaksın fakat herşeye rağmen hayatını başkasının yazmasına izin vermeyeceksin. Başkalarını değiştirme çabasına çok fazla girmeyeceksin çünkü bu boşadır (denenmiştir)bunun yerine kendini değiştirme, ve ne kadar acıda olsa her zaman gerçekleri görme kabullenme çabasında olacaksın. Hayat denen yolda şansın yoksa ve yanlış tercihler yaptıysan burda ne yazarsa yazsın ne ahkam kestiysem keseyim çaresizlik içinde olup hiçbirini yapamayada bilirsin, ama insan olabilir, insan kalabilirsin, ve insan kaldığın sürece ne kadar mutsuz şanssız da olsan hep bir şansın olacaktır...

44 yorum:

Neşetuana dedi ki...

Ne güzel yazmışsınız.
Hayat, hep uğraşı ister.Yıkılınca her defasında yeniden yeniden kalkmasını bilmek gerek..

üryan dedi ki...

"Maskeni takmış ve yanlışlarınla kimsenin bilmediği sahnelerin oyunlarında kimse seni yuhlamıyor diye rahatsan, kendi vicdanın da seni yuhlamıyorsa sen insanların değil diğerlerinin oyunundasın demektir."

kendini res/cmedebilmeli insan.. avazı çıktığı kadar yuhh çekebilmeli kendisine..
İnsan bu adı üstündde melek değil elbet, ama hiç değilse bu kadarını yapabilmeli..

Kimselere belli etmese de, egosuizin verip itiraf edemesede kimseye, aynada kendi yüzüne tükürebilmeli hiç değilse..

stuven dedi ki...

siz bu yazıyı boşuna yazmazsınız...

Adsız dedi ki...

kısa bir süredir izliyorum sizi ama çok beğenerek okuyorum yazılarınızı. Bu yazınızda da en çok "Bir insana maske takmak zorunda bıraktıysan yuhlar olsun sana." cümlesi etkiledi beni. Ne güzel betimlemişiniz ve ne kadar da doğru bir konuya parmak basmışınız. Ellerinize sağlık :)

YETENEK-SİZİN dedi ki...

çok güzel ve keyifli bir yazıydı. kaleminizemi klavyenizemi sağlık diyeceğimi bilemedim:)
saygılarımlaaa

♥ .* ღ .*ѕιуαн кєℓєвєк ♥ . ღ .* ♥ dedi ki...

Mesut abii yine ağlatmışsın kalemini helal olsun. senin hayata ve insanoğluna verdiğin değeri zaten biliyorum. ve inan büyük dersler de veriyorsun yazılarında.

Aslında çiçeği böceği, bırakıp bunları düşünmek lazım. ve bazen kendimizi yuhlamamamız lazım.

Eline kalemine yüreğine sağlık.
Ayrıca yaşadığın üzücü sorundan dolayı verdiğin destek için çok tşekkür ederim. Sağ ol. sizin gibi vefalı dostlar ve dualarınız sayesinde bu kötü günleride atlatacağız. ara ara seni bilgilendireceğim merak etme . mail yada yorum yoluyla sana gelişmeleri bildirecem. Dualarınızı eksik etmeyin.

Sağlıcakla kalın.

bir demet feslegen dedi ki...

Çok anlamlı bir yazı gerçekten, ders alınası..
elinize sağlık

ümmühan dedi ki...

Çok doğru katılıyorum dediklerinize

Şükür süregiden hayatımda böyle insanlar yok, çocuklarımız da böyle olmaz inş., ama böyleleriyle yaşayanları da biliyorum,Allah onların da yardımcısı olsun, gerçekten çok zor

Amozonik dedi ki...

Hep derim,maskeli balo için potansiyel yüzsüzler yetiştiriyoruz.Bunu büyükler yapıyor ama farkında değiller.Çok kapsamlı,doğrı tespitleri olan bir yazı olmuş,teşekkürler.

NiLaY dedi ki...

yine o kadar güzel anlatmışsınız ki gözlemlerinize sağlık diyorum :) üzerinde düşünelim, insan olarak yanlışlarımız varsa düzelelim diyorum, teşekkürler..

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Güzel yazının sonunda her şey ana
fikrini buluyor dostum. "İnsan olmak,
insan kalabilmek." Güzeldi..

Zeugma dedi ki...

Yaşadıklarınızdan ve hayat tecrübelerinizden elde ettikleriniz bir çırpıda akıvermiş..
Tam bir hayat dersi...
Hani bana kalırsa daha da devam edebilirdiniz.Tez yazmışsınız desem yeridir..
Elinize yüreğinize sağlık..
Ne mutlu insan olabilene, insan kalabilene...

Sevgiyle kalın...

ArZuCo dedi ki...

bir solukta okudum cok güzeldi. bu hayatı adam gibi yaşamak lazım yok öyle yağma.. teşekkürler :)

lolli dedi ki...

Güzel bir yazı yüreğinize sağlık ..

Elif Gizem dedi ki...

çok mu zor maskesiz insanlar tanıyabilmek, çok mu zor en azından kendimize dürüst kalabilmek? yüreğine sağlık...

muko dedi ki...

yine çok güzel bir yazı bir solukta okudum yüreğinize kaleminize sağlık...

tüm olumsuzluklara rağmen insan olabilmek insan kalabilmek dileği ile...

f.ferdi durusulu(günesinoğlu) dedi ki...

emeğinize sağlık dostum
güzel bir yazı olmuş

sağlıcakla

keditasması dedi ki...

Bir çift menekşe göz üzerine yazdıktan sonra kendinizi, sevgiden kaçış mı, yalnızlığın bir seçim mi yoksa bir yol mu, mutluluk tanımını, hayatın bu karmaşada nasıl harcandığını düşünürsünüz bazen.. Her şey ne içindi, neyin doğru olduğunu kim bilebilirdi. Hayat dediğimiz bu tiyatro sahnesinde roller hangi kıstaslara göre dağıtılmış, oyunculara doğaçlama hakkı tanınmış mıydıHyatımızla ilgili kararları alırken dikkatli olmalıyız sonrasında yanmamak için ,keşke dememek için…İleride yanımızda duran kişinin yanlış olmaması için…Ve farkındalığımız olmalı yaşamı…Hani bazı sabahlar vardır, ağzınızda hoş şekerli bir tat olur, tüm hücrelerinizle mutlu bir şekilde uyanırsınız.İşte o güzel gözleri göremeyeceğinizi bilerek uyanıyorsanız bir sabah, , içinizde bir yerlerde en derinde bir hançer sokulmuş bir şekilde uyanırsınız.İnsan kalabilenler,olabilenlerle yaşayın kısacık hayatı ;)
Ve Nasıl demişti Orhan Veli;

Bilmezler yalnız yaşamayanlar
Nasıl korku verir sessizlik insana
İnsan nasıl konuşur kendisiyle
Nasıl koşar aynalara
Bir cana hasret
Bilmezler.

KİANA dedi ki...

Sevgili Onuncu Köyün Adamı; Genel anlamda mavinin anlamı çok farklıdır benim için. Ancak ben yazımda belirtmedim Bayan olarak daha çok giysi ve kumaş rengi olarak sevmem. Göz rengi olarak ta sevmem Çok garip gelecek size belki ama benim gözlerimde mavi)))Böyle tuhaf bir düşünce işte. Renkler konusunda daha farklı görüşlerim var ama. Doğada mavi ve diğer renklerin anlamı daha derindir. Gelecek yazımda da bunu yazmayı düşünüyorum.. Saygılar

MAVİ TUTKU dedi ki...

tuana; Teşekkür ederim.
İnsanın insanlıktan çıkıtğı bile oluyor yaşadığı haksızlıklar karşısında..yenilenmek, kalkmak devam etmek..herşeye inat.

MAVİ TUTKU dedi ki...

üryan; Bence de en azından kendine gerçek ve samimi olabilmek lazım, büyük yanlış hata yaptıysak aynada kendi yüzümüze tükürebilmemiz lazım dediğiniz gibi.
Teşekkür ederim..

MAVİ TUTKU dedi ki...

stuven; Çok haklısınız. Hem yaram var hemde bir ahkam kesene bende böyle ahkam kesmek istedim.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Ece; Çok teşekkür ederim sözleriniz için. Üç kuruşluklara kul olana da yazıklar olsun diyorum ben, maske taktıranlarada,
ve hatta kaçmak yerine katılıp maske takanlara da..

MAVİ TUTKU dedi ki...

YETENEK-SİZİN; Çok teşekkür ederim sağolun.:)

MAVİ TUTKU dedi ki...

SİYAH KELEBEK; Allah razı olsun kardeşim, Allahtan senin gibi gönül gözü açık çok insan var hala daha.
İnşallah Annen en kısa zamanda sağlığına kavuşur, dediğim gibi kan lazım olursa sıkıntı olursa hiç çekinme lütfen.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Eda; Teşekkür ederim, sağolunuz.

MAVİ TUTKU dedi ki...

ümmühan; Bence de Allah yardımcıları olsun..şu geçici hayatta kimse kimseye ne esir olsun ne maskeli oyunlu yaşamak zorunda kalsın.

MAVİ TUTKU dedi ki...

akheneton; Bunu büyükler kadar büyümüşlerin kendileride yapıyor inanın bana..kolayını seçen o kadar çok insan varki.Ben teşekkür ederim.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Nilay; Çok sağolun. Kesinlikle ne yanlışımız varsa can yakmayalım kırmayalım ve daha insan olalım.
Ben teşekkür ederim.

MAVİ TUTKU dedi ki...

jivago; O kadar çok insan olmaktan bahsediyor ama maskede o kadar çokki kim samimi kim değil anlamak da zor. Teşekkürler.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Zeugma; Bir hırsla ve doğrusu biraz kızgınlıkla başladım doğrusu sevgili zeugma devam etseydim duramamaktan korkardım..çok bıtkınım maskelilerden samimiyetsizlerden. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhabalar, Onuncuköyünadamı.

Bloğuma yaptığınız ziyaret ve tekrar blogger'de olmamdan duyduğunuz sevinç için çok teşekkür ederim. Yorumdaki avatar resminizden ve isminizden bloğunuza bir türlü giremedim. Ancak, Google'den arama yaparak girebildim. Blogger, bana karşı yine iyice tuhaflaştı, daha önceki açtığım hesaplar üzerinden de her arkadaşımın bloğuna girememiştim. Onun için o hesapları da tamamen silip her defasında yeni hesaplar açmıştım. Şimdilik sabrediyorum ve bu hesapta kalmaya direniyorum. Ama böyle sorunlarla karşılaşmaya devam edersem, artık bu hesabı da kapatıp, bir daha hesap açmamak üzere blogger'i de terk edeceğim gibi geliyor bana. Her şey çok güzel gidiyordu. Hatanın başlangıcı benim, yani bu hataların başlangıcının sorumlusu benim, ondan sonra da bir türlü düzeni sağlayamadım. Her neyse, şahsi hatalarım ile başınızı ağrıtmayayım.

Sevgili ve değerli kardeşim; her şey için çok ama çok teşekkür ederim. Siz çok iyisiniz.
Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın. Allah ne muradınız varsa versin.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Arzuco; Ben Teşekkür ederim. evet yok öyle yağma.:)

MAVİ TUTKU dedi ki...

lolli; Teşekkür ederim sağolun.

MAVİ TUTKU dedi ki...

elif gizem; Artık her zamana göre daha zor maskelileri tanıyabilmek.
Neden biliyormusunuz? Çünkü onlar kendini bile kandırıyor, sizi beni haydi haydi....
Teşekkür ederim.

MAVİ TUTKU dedi ki...

muko; Dileğinize yürekten katılıyorum. Teşekkürler..

MAVİ TUTKU dedi ki...

güneşinoğlu; Teşekkür ederim kardeşim sağol..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Sevgili Keditasması ben şunu anladımki en yanlış şeyleri bile insan kendine doğru edindikten sonra ne yapsanız boş.
Yalnız yaşamak istemeyenler, veya insan gibi yaşamak isteyenler bunu tercih etsinler yeter.

MAVİ TUTKU dedi ki...

KİANA; Mavi de mavi illa mavi.:)
Saygılar.

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Öyle güzel yazmışsınız ki; ne bir eksik ne de bir fazla ! Eklenecek ve yorum yapacak birşey kalmamış bana.

Sevgiyle kalın!

Adsız dedi ki...

bir de gayet maskesiz kendinden emin ben mükemmel adamım diye gezinen hakikaten maddi anlamda varlıklı ama içi bomboşlar var etrafta.İş yaparken katlanmak zorunda olduklarımız,hayatımıza bir yerden dahil oluvermiş içi boş parantezler var.Çok yoruyor ama yorulmak bilmiyorlar kibirle dolaşmaktan :(

umursamaz dedi ki...

süper bir yazıydı.. kendimden okadar cok sey bldum ki.. olacaksan adam gibi olacaksın, maskeler takmaya gerek yok.. er yada gec dusecek cunku..

Naz dedi ki...

harika bir yazı...