12 Şubat 2010 Cuma

YOK OLUŞ.....

Ayın üçünde anneannemi defnettik....84yıllık bir çınar
yok oldu.... Severdim anneanemi, köyde yaşarlardı her yaz yanlarına gider bir ay kalırdım çocukken. Tarlalara giderdik rahmetli dedem ve rahmet anneannemle. Dedem rahmetli öleli 24yıl kadar oluyor, o zamandan beri yalnız yaşadı anneannem, tek başına yaşadı evinde, ve yaşlılık geldiğinde ihtiyaçlarını göremez oldu. Çocukları birer ikişer ay bakıp birbirine yolladı. Evine, bahçesinin yeşiline alıştığı için yapamadı biryerde. Fakat kendine bakamadığı için bir hastahanenin yaşlı bakım bölümüne yerleştirdiler çocukları.
Arasıra ziyaretine giderdim, "ne zaman ayağa kalkıcam ben be yavrum" derdi. "Ben iyiyim ağrım sızım yok bi ayaklarım tutmuyor, ama düzelcek evime dönücem" dimi derdi. Tüm günleri bir odada yalnız başına geçiyordu, çocukları haftada bir uğrasa ne olur, ki gidemeyen çoktu. Sık sık ruh hali değişiyordu, bazen düzeleceğini umut ediyordu, bazen ise, "bu kadar yeter oğlum çok yaşadım" diyordu, bazen ise nasıl bir yorgunluk yılgınlık içine giriyorsa "ölümü satsalar satın alıcam oğlum" diyordu. İçim parçalanıyordu....

Yaklaşık 2yıldır Hastanenin bakım ünitesinde kalıyor, her gün doktor kontrolünde yaşıyordu, diğer kalan bir çok yaşlı gibi. Herkesin zaman zaman böyle yerleri ziyaret etmesi gerektiğini düşünüyorum, öyle bir bölümki orası, bir çok yaşlı var ve çoğu sadece nefes alabiliyor, ve ölmeyi bekliyor..... Anneannem en iyi durumda olanlardan biriydi herşeye rağmen. Ve salı günü....yaşaması için yemesi gereken yemek nefes borusuna kaçıyor, yaşaması için yaptığı birşey ölümüne neden oluyor....hayat ne tuhaf, nasılda hiç umulmayan şeyler bir sebep oluveriyor ölüme.....

Çarşamba günü rahmetli dedemin ve bir çok büyüğümün olduğu köy mezarlığına götürdük defnetmek üzere,
ve bir atam daha ebedi mekanındaki yerini aldı..... Ona atam derdim, en büyüklerimdendi çünkü.... Bir kez daha sevdiğim bir insanın toğrağın derinliklerine indirilişini, sağına çevirilişini gördüm....bir yok oluş daha.

Hayat ne tuhaf, ne kadar çok saçmalık var hayatın içinde. Ne kadar çok hata ve kırgınlıklar var, yanlışlar yerle bir edişler var..gerçek son yerin içindeki yeri doldurmaktan ibaretken... Herşey ne için, neden???

Şimdi lütfen bir durun durulun ve düşünün... Ne için kimleri kırdınız, hakkını yediniz, kimler ne için sizi kırdı hakkınızı yedi, ne için, değdimi? Kırdığınız incittiğiniz birinden şimdi bir af dileseniz ne kaybedersiniz? Hayatın içinde ertelediğiniz birşey varmı? Sevdiğiniz insana bunu hissettiriyormusunuz, hesap yapmadan sarılıyormusunuz?  Hayatın keşmekeşliğinde sarılmayı ihmal ettiğiniz sevdikleriniz varmı? Hadi durmayın olurmu, şimdi...bu akşam...en kısa zamanda....sıkı sıkı sarılın onlara lütfen. Unutmayın ölüm var ve hepimiz sağımıza çevrileceğiz, o gün herşey boş olacak, herşey nasılda geride kalacak......nasılda.......

36 yorum:

éLLa Çiça dedi ki...

basin sagolsun, ölum her ne kadar hepimizin basina bir gun gelicek olsa da, bu fikri alismamis pek kolay olmuyor. Kaybettiklerimizin acisini dinmiyor. Allah rahmet eylesin.

đerkenαя dedi ki...

Esselamü aleyküm..
Başınız sağolsun :( ölüm hepimizin yanıbaşında, belkide nefesimizden daha yakın bize.. Sevdiklerimizi kaybetmeden kıymet bilmek en güzeli...
Sevgiler..

Saglıklımutfak dedi ki...

başınız sağolsun. yaş kaç olursa olsun anneler dedeler çok seviliyor. Bende 1sene önce anneannemi kaybettim. Ozmandan beri kendimi çok boş hissediyorum. onu çok özlüyorum. Ama aile çınarlarının hastanelere terkedilmesine fikrine dahi dayanamıyorum . Sanki onların mutluluğu ve yaşama sevincleri yok ediliyormuş gibi geliyor bana. Benim anneannemde 80 yaşında vefat etti ve benim yanımda gitti. kızımla oynadı onunla mutlu oldu 2 torunun çocuklarını gördü sevdi öptü kokladı.Yalnızda yaşasa onu asla terk etmedim edemezdim . Şimdi biz dünyalı insanlara göre yaşamıyor belki ama.Esasında o hiç ölmedi.Allah mekanlarını pür nur kabirlerini cennet eylesin sevgiler

stuven dedi ki...

başınız sağolsun. sözün bittiği yer...

YETENEK-SİZİN dedi ki...

Başınız sağolsun, Allah mekanını cennet etsin. Yazınızı okurken çok duygulandım. Allah rahmet eylesin. Sizlerede sabır versin

Özgür dedi ki...

Allah rahmet eylesin. Başınız sağolsun...

Unknown dedi ki...

Mesut Bey;
Başınız sağolsun mekanı Cennet ol
sun anneannenizin.Alışmak zor yokluklarına.Ne kadar uzak olsalar
da varlıklarını bilmek kuvvettir.Sa
bır dilerim.Ev taşıma yüzünden ziya
retinize gelemedim bu arada oğlunu
za sağlıklı,huzurlu,başarı ve mutlu
luk dolu güzel bir ömür dilerim.
Sevgiler...

sünter dedi ki...

Basiniz sag olsun.Anneannenizin mekani cennet olsun.
Cok haklisiniz üc günlk dünyada bazen sacma sapan seyler yüzünden insanlar birbirini kiriyor ama buna malesef engel de olunamiyor.Günlük yasam icinde sanki ölüm yokmus gibisine yasamaya calisiyoruz.Sonrada tokat gibi geliyor ve her sey anlamini yitiriyor.

Benhurum dedi ki...

Başınız sağolsun Mesut bey inananın derinden üzüntünüzü paylaşıyorum ve sizi gerçekten çok iyi anlayabiliyorum zira benim anneannemde benim en yakın arkadaşımdan daha arkadaş hatta annemden bile çok daha yakındı bana onu kaybettiğimde koca dünyada yapayalnız kalmış gibi hissetmiştim kendimi ancak hayat işte bir şekilde devam ediyor ancak sızısı hep kalıyor.. Sizlere ve tüm yakınlarına sabırlar diliyorum. Kalın sağlıcakla...

nehircce dedi ki...

Nur içinde uyusun..Dilerim şimdi çok daha mutludur.

Aşk Güneşi dedi ki...

Başınız sağolsun mekanı cennet olsun.

♥ .* ღ .*ѕιуαн кєℓєвєк ♥ . ღ .* ♥ dedi ki...

Öncelikle başın sağ olsun. çok üzüldüm Bizi yıllarca sırtında taşıyanı,bakıp büyüteni bakmak ona sahip çıkmak ne kada zor geliyor insanlara yazık. Allahtan rahmet diliyor kalanlarınıza Baş sağlığı diliyorum. :( üzüntü ve kederinizi paylaşıyorum. Tekrar başınız sağ olsun.

gülsen VAROL dedi ki...

İNSANLAR YAŞADIKLARI SÜRE ARANMAK, ÖLDÜKTEN SONRA ANILMAK İSTER.. TERSİ YAPILDIĞINDA NE ÖNEMİ OLABİLİR?
SİZ VEFALI BİR TORUN OLARAK ONU SAYGIYLA ANARAK VE HEPİMİZİN DE BİR ANLAMDA ANMASINI SAĞLAYARAK EN GÜZEL GÖREVİ ÜSTLENMİŞSİNİZ..
SIRALI OLAN ÖLÜMLER GÜZEL ÖLÜMDÜR SEVGİLİ ONUNCU KÖYÜN ADAMI..
KALANLARA SAĞLIKLI ÖMÜRLER DİLİYORUM.

Adsız dedi ki...

Merhaba, Anneannenizin vefatına üzüldüm. O yaştaki bir insan için ölüm belki de kurtuluştu. Çünkü kendi bile sağlığında : "satılan bir şey olsa da ölümü satın alsam" demiş ya! Alemlerin Rabb'i, Rahman ve Rahim olan Yüce Allah'tan Anneannenize rahmetiyle muamele eylemesini niyaz ederim. Sizlere de başsağlığı ve sabır dilerim.

Ölüm kapımızı çalmadan özür dileyeceklerimizden özür dilemeli, af dileyeceklerimizden af dilemeli ve bağrımıza basamadıklarımızı da bağrımıza basmalıyız. Herşeyin boş olduğu ve bir gün mezarımızdaki sapıtmadan yerimize göre hafiften bizim de kıbleye doğru döndürüleceğimiz vakit kapıyı çalmadan, ertelediklerimizi bir gözden geçirmeliyiz.

Tekrar başınız sağolsun ve ahirete intikal eden tüm geçmişlerinize Yüce Mevla Rahmet eylesin.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

Beyaz Kkelebek dedi ki...

başınız sağolsun ...

Şenay- Doğam dedi ki...

18 Aralık 2010 Cuma günü... Babam Çınarım.. devrildiğin de.. aynı şeyleri ben kendime sordum.. O günden itibaren.. babamın bana giderken bile nasıl ibret alacağım dersler bıraktığına şahit oluyorum..

Allahım anneannenizi ebedi mekanın da rahat ettirsin..kabir azabı çektirmesin..Peygamber efendimize komşu olmasını nasip etsin...
Bizim yokoluş olarak gördüğümüz ölüm..aslında yeniden doğuş...

Unknown dedi ki...

Başın sağolsun mekanı cennet olsun...
O kadar dokundu ki yazın ki babamın şu günlerdeki geçirdiği ve nükseden rahatsızlığının üzerine...
ne kadar yalandan bir dünyada yaşıyoruz, hala millet mal derdinde hırslarına yenik...
yazık iki kuruşluk hayatta aslolan değerleri unutup giderek...
gideni defnettikten sonra hep aynı terane ah ah vah vah iki günlük ömür kimseyi kırmaya değmez teraneleri sonra haydiii devam aynı tas aynı hamam...

Adsız dedi ki...

Bir cinar daha devrilmis,
bir omre sigan 85 yil,
bize gore ne cok ama yasayana gore ben bu kadar yasadim mi dedirtecek bir zaman dilimi..

kimbilir neler yasadi kimler birakti...
Basiniz sagolsun, geride kalanlara omur versin Allah..

onun icin yapilacak bundan sonra dualarda anmak.
Allah cennetinde kavustursun sevdiklerine..

Çınar dedi ki...

Başın sağ olsun. Mekanı cennet olsun anneannenin.
İnsan yakınını kaybedince daha bir farkında oluyor hayatın içindeki çekişmelerin hırsların anlamsızlığının.

Sevgimizi ertelemeyelim artık. Seni seviyorum diyelim tüm sevdiklerimize. Vakit geç olmadan.

Sevgiler

Newbahar dedi ki...

Başınız sağolsun.
Ne mutlu ki size onu son yolculuğunda yalnız bırakmamışsınız. Ben hep dedelerimin ve ninelerimin vefat haberlerini gurbette aldım. Ne yaslarını tutabildim ne son kez de olsa yüzlerini görebildim.
Bazen insan bu kadar çok yaşamamalı diyorum. Kimseye yük olmamak adına ve daha fazla acı çekmemek, perişan olmamak adına el ayak düşmeden göçmeli dünyadan.
Mekanı cennet olsun.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Başınız sağolsun,sabırlar diliyorum.Hangi yaş olursa olsun her ölüm erken sayılır,doldurulamayan bir boşluk bırakır.Her ölümün bize çok şey öğretiğine inanıyorum.Yaşarken değer bilmeyi gibi.
Selam ve sevgiler.

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Yakınlarımızın kıymetini yaşarlarken bilmek lazım. Başınız sağolsun, Allah sizlere uzun ömürler versin.

eda bayraktar dedi ki...

Allah rahmet eylesin..

sufi dedi ki...

Allah rahmet eylesin tez gidip tez gelsin dilerim."ölümü satsalar satın alıcam" diyen dile ve gönüle selam olsun, sana da onuncu köyün güzel gönüllüsü sevgilerimle.

sufi dedi ki...

"Suyla dolu bir kabın üzerindeki gül yaprağı olmak istiyorum.. Ne dahil olmak, ne dışında kalmak.."demişsin ama nasıl? Dost sen bu olan biten herşeyin bir parçasıyken kenara çekilmek kolay mı? sevgiler.

bilge dedi ki...

başınız sağ olsun mekanı cennet olsun yazınızı okudum .sizin gibi bir torunu olmasıda onun şansı maalesef hiç yaşlanmayacak gibi bir hatır sormayı bir selam vermeyisarılıp sevgimizi göstermeyi hep ihmal etmişizdir .yalnız ölümler en zorudur .

Hülya Bilge dedi ki...

başınız sağolsun.. mekanı cennet olsun..

tek gerçek ölüm, gerisi için ne kırmaya ne kırılmaya değmez..

Efsa dedi ki...

Başınız sağolsun. Allah mekanını cennet eylesin.

nehiro dedi ki...

Hayat gerçeklerden ve ihmal ettiklerimizden ibaret...
Ve ne yazık ki en kötüsü ölürken "ben zaten hiç yaşamamışım" demek

Asuman Yelen dedi ki...

Başınız sağ olsun, nur içinde yatsın anneanneniz.
Son günleri hayli sert geçmiş, zaman zaman kurtulmayı istemiş de olsa, çok uzun yaşayan büyüklerimizin kaybı (belki bize hiç ölmeyeceklermiş gibi geldiğinden) farklı etkiliyor sevenlerini.
Size sabır diliyorum...

MAVİ TUTKU dedi ki...

*ella; Teşekkür ederim. O gün nasıl çabuk geliyor anlamak mümkün değil. Amin.

*derkenar; Aleyküm selam. Sağolun. Sevdikler birer birer gittikçe herşey nasılda değişiyor.

*Hilalland; Sizinde başınız sağ olsun. Çok şey paylaşmıştık a.annemle, o yüzden büyük bir boşluk oldu. Amin, çok teşekkür ederim.

*stuven; Teşekkür ederim sağolun.

*yetenek-sizin; Sağolun, amin...

*mr_lonely; Amin, teşekkür ederim.

*derya; Teşekkür ederim derya hanım. evet alışmak zor, hayat gittikçe daha yalnızlaşılan bir hal alıyor sanki. Çok sağolun..

*sünter; Sağolun. Amin. Hemde ne saçmalıklar, ne boş hesaplar var şu hayatta. Paraya mala tamah etmeler, maneviyatı hiçe görmelerr.

*benhurum; Teşekkür ederim. Büyüklerin birer birer başımızdan gitmesi insanı hiç düşünemediği bir ruh haline sokuyor doğrusu. Çok sağolun..

*nehircce; Amin çok sağolun..

*Aşk güneşi; Sağolun, amin..

*Siyah kelebek; Teşekkür ederim. Bir yerden sonra herkes diğerine bakıyor ve büyükler ortada kalıyor çok yazık gerçekten. Çok sağolun.

*hasret senfonileri; Çok haklısınız. Ben en büyük torunuydum, en fazla yanında kalan ziyaret eden, çünkü gerçekten severdim, atalarımın yeri başka.
Çok sağolun..

*Recep Altun; Yalnızlıktan bıkmıştı doğrusu. Faal bir hayattan yatağa bağımlı olmak kimbilir ne kadar zor. Bütün gün yatmak yatmak ve ölümü beklemek... Allah hepimize hayırlı güzel sonlar nasip etsin. Teşekkür ederim.

*Beyaz kelebek; Teşekkür ederim.

*doğa; Sizinde başınız sağolsun. İbretlik çok şey var gerçekten. Güzel dileklerinize amin diyorum.

*Sağolun, amin. Allah hepimize her acıya karşı sabır versin, değilmiki yaşam var içinde şu an bilmediğim yaşamadığımız bir sürü acıda var. İnsanlar öyle saçma şeylerin peşinde öyle tuhaf zaaflara sahiplerki anlayamıyorum.

*rumuz ilkyaz; evet gerçekten ulu bir çınardı o.. Amin, sağolun..

*Çınar; Sağolun, amin. Sevgiyi ertelememek en doğrusu, herşeyin farkında yaşayabilmek..

*Newbahar; Teşekkür ederim. Uzun süre yalnız yaşadı, sık sık yanında olmaya çalıştım ama tek başına yaşamak zaten hep yoruyordu onu. Amin çok sağolun..

*gökçe7; Sağolun. Ölüm kaçınılmaz ama ne olursa olsun yürekte bıraktığı acı büyük oluyor.

*Güngöre ekinci; Gerçekten çok doğru. Sağolun, amin..

*sufi; Amin.. Çok teşekkür ederim.

*bilge; Sağolun, amin. O kadar çok ihmal varki hayatta, nasıl bir çarksa bu..

*Hülya Bilge; Sağolun,amin. Haklısınız tek gerçek ölüm. Keşke herkes daha fazla insan olabilse, daha fazla duyarlı olabilsek ve esksiksiz, olması gerektiği gibiolsa herşey.keşke.

*Efsa; Sağolun, amin...

*Nehiro; Ne güzel demişsiniz. Ölürken hiç yaşamadım demek en acısı bence.

*Asuman Yelen; Sağolun, amin. Son yılları çok daha yalnız geçti. Umudunun yok olmasına şahitoldum, hergün ölümü bekleyerek yaşamasına. Çok acı bir durum bu....

bir demet feslegen dedi ki...

Başınız sağolsun,Allah rahmet eylesin.. Acınız çok büyük olmalı. Ben de anneannemi kaybettiğimde yıkılmıştım. Neyse ki, son anlarında görmüşsünüz. Ben uzun bir süre görememiştim ve bunun pişmanlığı hala içimdedir. Bir yerlerden sizi gururla izliyordur.
Yaşam hakkında yazdıklarınız da anlayana çok anlamlı..

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Allah Rahmet Eylesin.
Nur içinde yatsın.Sizede sabırlar
diliyorum.

ali zafer sapci dedi ki...

Başınız sağ olsun!
Acınızı paylaşıyorum.
"Bir yaşlının ölmesi bir kütüphanenin yanması demektir."

Adsız dedi ki...

Başınız sağolsun.Allah mekanını cennet etsin.Allah size ve ailenize sabırlar versin.

Sicilyalı dedi ki...

Başınız sağolsun, çok güzel bi yazıydı gerçekten.Bilmiyorum ya, çok duygulandırdı beni.