27 Şubat 2010 Cumartesi

VEDA

Hafta sonu çoçuklarımın yanındayım. Bugün Kırklarelinde sinemaya gittik, ve Vedayı seyretmeye karar verdik. Doğrusu film baya ilginç geldi bana, eğer içinde kurgu yoksa bazı şeyleri hiç bilmiyordum, benmi bu konuda cahil kaldım bilemiyorum ama sanırım birçok kişi o ayrıntıları bilmiyordur. Mesela Yaveri (Salih BOZOK) 6yaşından beri beraber olduklarını, Zübeyde hanımın balkan göçünde zorlu bir şekilde geldiğini ve kamplarda Atatürkün onu bulduğunu, Fikriye hanımın Atatürkü çok sevdiği için intihar ettiğini, ve yaverinin Atatürk ölür ölmez kalbine kurşun sıktığını...

Fakat filmde çok fazla tarihten tarihe sıçrama vardı ve o yüzden bazı şeyler kopuyordu sanki. Moderleşme sürecinde kadının daha doğrusu ilk defa Fikriye hanımın başını açması ve arkadaşlarıyla çilingir sofrasına oturtması bugün hala tartışılan bir konunun başıydı sanırım. Atatürkün modern olması nedeniyle Latife hanımı seçmesi hayatının büyük hatası olmuş, onun uyumsuzluğu ve kendini üzmesi yüzünden kalp krizi geçirmiş, mesela bunuda bilmiyordum doğrusu.

Dediğim gibi çok fazla sıçrama olması bazı şeyleri eksik bırakmış gibi, mesela çocuklarımında vurguladığı o pusulası bozuk ve fırtınalı bir havada gemiye bindirilip samsuna gönderilmesi şeklinde okullarda anlatılan bölüm sanki arandı.. İsmet İnönü yoktu..Büyük Millet Meclisiyle ilgili hiçbir sahne yoktu örneğin. Herşeye rağmen güzel bir çalışma olmuş bence. Birçok yerinde duygulanmamak mümkün değil. Örneği taarruz sahnesi.. Anzak askerlerinin makinalı tüfek ateşine karşı hiç düşünmeden saldıran türk askerleri, ve büyük çoğunluğu oracıkta şehit oluyorlar. Aslında düşünüp anlaya çok dersler var bu filmde. Eskiden Ülkemizin ve dedelerimizin ne büyük çileleri olmuş, güzelim Ülkemiz üzerine ne oyunlar oynanmış. Bunların hiç unutulmamasını çok isterdim.

20 yorum:

Unknown dedi ki...

Mesut Bey;

Bende fragmanını gördüm ve çok ilgi mi çekti.Hem görsellik hem içerik
olarak oldukça kaliteli bir yapım. İnşallah en kısa zamanda izlemek kısmet olur.
Sevgiler...

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Belli ki çocuklarınızla güzel bir gün geçrimişsiniz:)Filmi henüz izlemedim.Ama epey promosyonu yapılan bir film.Gerek siyaset meydanında gerek beyaz show da üst üste detaylı tanıtımları yapıldı.Benim hissettiğim,sanki, Can Dündar'ın Mustafa'sına karşılık yapılmış gibi geldi.Tabi bu bir ön düşünce :)İzledikten sonra yaparım yorumumu :)

mavi dedi ki...

Atatürk ve onu anlatan bir film olduğunda ben de dahil Türkiye'mizin kuruluşununda anlatılması gerekiyormuş gibi geliyor sanki. Belkide bu film sadece atatürk'ün başka bir yönünü, yaverinin gözünnden anlattığı için bazı olaylar es geçilmiş olabilir. Bende merakla bekliyorum hem Atatürk'ü anlattığı için hem de Zülfü Livaneli'nin bir filmi olduğu için.

Ece dedi ki...

AHH KIRKLARELİ OGLUMDA ORADA OKUYOR VE BEN ONU 6 AYDIR GOREMIYORUM KESIN ODA GITMISTIR O FILME:)
SEVGILERIMLE...

Adsız dedi ki...

Bu aralar yine başka şeylerle ilgilenmek zorunda kalınca ara ara giriyorum bloglara. Hassasiyetiniz için çok teşekkür ederim. Çok şükür sağlığımız şimdilik bizi ayakta tutabiliyor.

Çocuklarınızı görmeye gittiğinizi ve "Veda" konulu film ile ilgili izlenimlerinizi paylaşmışınız, çok teşekkür ederim. Bu film hakkında hiç bir bilgim olmadığı için her hangi bir yorumda bulunamayacağım. Çocuklarınız nasıllar, iyiler mi? Allah iyilik ve sağlık versin. Allah acılarını göstermesin.

En güzele emanet olun ve sağlıcakla kalın.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Çok merak ediyor bir evvelki "Mustafa" filminden dolayı sukutühayale uğrayacağımdan korkuyordum. Anladığım kadarıyla can sıkmayacak bir yapıt. Sanırım Turgut Özakman'ın "Cumhuriyet" kitabından da esintiler var.
Paylaşımın için çok teşekkürler.

Unknown dedi ki...

ülkemiz üzerine oynanan oyunlara hep dikkat etmeliyiz dünyada söz sahibi olmamızı istiyorlar.

ruhum dedi ki...

Filmi merak ediyorum,en kısa zamanda izliycem....
Ata'mızı ve güzel ülkemiz uğruna can verenleri burdan saygıyla anıyorum...

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Paylaşımın için çok teşekkür ederim.Benim için ön bilgi olmuş oldu.Ben de gitmek istiyorum çünkü!ama tam olarak doğruyu bimiyoruz sanırım.Her kitapta ayrı yazıyor.Mesela Latife hanımla Atatürkün birbirlerin çok sevdiklerini,hatta severek ayrıldıklarını okumuştum.Aklımdada böyle kalsın istiyorum.Aksisini düşünmek istemiyorum.Bu sefer aklım karışıyor.

Adsız dedi ki...

sinemaya gitme aliskanligimiz olmadigi icin bu filmide izleyebilecegimi sanmiyorum.tvde gosterilse beli izleyebilirim.

kemal ataturk hakkinda yapilan cumhuriyet filmini izlemistim ve cok yapmacik gelmisti.belmiyorum kim ne dusunur ama ben bunu dusunuyorum.

surayada dusuncelerimi yazmak isterim.iki yuzlu gibi gorunmek istemem:)

bence cumhuriyet tarihini bilmiyoruz,bizden saklanan cok seyler var.kemal ataturkun padisah tarafindan samsuna gonderldigini okumustum.cunku ingilizler her yani kusatmisken nasil kucuk bir sandalla samsuna gidebilirki?(kaldiki ingilizler 100 sene evvel nasilsa bugunde hala oyle.ellerini nereye atsalar kopariyorlar).keske tarihimizi daha iyi ogrenebilme imkanlarimiz olsaydi.

kadinlarin cilingir sofralarina oturmalari degil de,mecliste dahada ustun rutbeler almalarini isterdim.mesala neden onlarca basbayanimiz olmadi veya neden hic cumhur baskani kadin olmadi?bunlari hep merak etmisimdir ve cumhuriyet tarihinin kadinlari asla on plana cikardigina inanmasimdir.

onuncu koyun adami,ben sadece aklima takilan bir iki yeri yazmak istedim.cunku burada bir konu acilmis ve insanlar yorum yapiyor.ve mesajimi okuyanlarinda empati yapabilenlerin mesja yazmasini,aksi halde digerleriyle tartismaya girmek istemedigimi belirtmek isterim.

ramazan dedi ki...

Senaristler ilgi çekmek için filmlerde gerçekle pek de ilgisi olmayan mizansenler oluştururlar.Tarihi olayları anlatan bu tür filmleri izlerken sürekli eleştirel bakmak ve doğrusunu doğru kaynaklardan okuyup öğrenmek gerek.
Gençler tarihlerine ilgi duysunlar diye ,o devirlerle ilgili benzer filmleri izletmekte yarar var.Eksiklerine rağmen.
Geçmişini bilmeyen geleceğini kuramaz.

sufi dedi ki...

Dilerim VEDA Can Dündar'ın "Mustafa" filmi gibi değildir.Sen seyretmişsin beğendiğin için de umutlandım doğrusu, ilk fırsatta izleyeceğim, teşekkürler ve sevgilerimle.

oyumben dedi ki...

Hemen izlemeliyim. Hafta sonu gelse.

Sihirli Yazılar dedi ki...

Deneme

keditasması dedi ki...

Açıkçası ben Can Dündar'a karşılık yapıldığını düşündüm.İlzemedim henüz.İlk intiba bu.

Zeugma dedi ki...

Sırf bilgi almak adına Beyaz Show'u izledim..
Ekip harika. Filmdeki kostümlerin de defilesini yaptılar.
12.000 parça kullanılmış.

Siz de izleyip beğendiğinize göre derhal izlemeli..
Teşekkürler..

Sevgiyle kalın...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Yazınızdan ve yorumlardan anladığım kadarıyla bir film hakkında görüşler.Bu bir filmdir gerçeklere ne derece bağlı kalınmıştır tartışılır.Bu filmde Atatürk anlatılıyorsa gerçeklere bağlı kalınmalı derim.Can dündar ın filmi çok tartışma yarattı cünkü o sadece film değil belli bir amaca yönelik hizmetti .Geçen yıldan beri gelişen olaylar onu gösteriyor.
yine yazıda ve yorumlarda Atatürk'le ilgili konularda bilgi eksikliği ve yanlışlıkları.O kadar çok kitap ve belge var ki.Demek ki okunmamış,okunmuyor.
Sevgili Onuncu Köylüm yazınızı beğeni ile okudum selam ve sevgiler.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Film ile ilgili paylaşımınız için teşekkürler bende 10 yaşındaki kızımla gitmeyi süşünüyordum ama birazda tereddütlüydüm. İnşallah hüsran olmaz.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

biz de arkadaslarla gidicektik ama sonra nette bazı yorumları okuduk vazgectik hala kararsızım izleyip izlememe konusunda

Adsız dedi ki...

ben de izledim genel olarak çok beğendim.Zülfü Livaneli ve tüm ekibi yürekten kutluyorum.

çocuklarınızla görüşmnize çok sevindim.paylaşımınız için teşekkürler.