30 Ağustos 2011 Salı

RAMAZAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN..


Bir Bayrama daha ulaştık.. Acısıyla tatlısıyla bir sene geçmiş..ne çabuk geçmiş... Acısı bol bir sene..
Buna şükür diyorum şüphesiz, iyi günler ilerde diyerek. Hoş 26 sene öncede diyordum.. Bir ara geldi sandığım iyi günler meğer sonrasında daha acı günlere delaletmiş... Hayat daha ne getirecek merakla bekliyorum..

Yerleştiğim kasabada çocuklarımla Bayram namazına gittik, ve ardından büyüklerimizin kabirlerine ziyarete.. Çocuklarım hiç tanımadıkları büyük dedeleri, büyük babaanne ve annelerinin kabirlerinde dua ederken bu aklıma geldi..evet hiç görmediler tanımadılar onları..bir gün görmeyeceğim torunlarımın bana da geleceğini düşündüm..yaşam devam ettiği sürece hepsinin mutlu olmasını ve insana yakışır bir hayat diledim Allahtan..

Çocuklukta Bayram daha mı güzeldi, yoksa büyüdük tadımı kalmadı, neden bilmiyorum ama birşeyler hatta çok şeyler eksik gibi.. Öpülecek eller çokken, sonradan yaşayacak olduğumuz acılar henüz yaşamamışken, belki de o zamanlar şimdiden daha çok umut taşırken mi herşey daha güzeldi acaba. Neyse daha fazla karamsar ya da hüzünlü bir yazıya dönüşmeden susayım ben.

Sevgili arkadaşlar hepinizin mübarek Ramazan bayramını kutluyorum. Güzellikler hayatınızdan hiç eksik olmasın, Allah sizi ve sevdiklerinizi doğru güzel insanlarla karşılaştırsın, mutlu, huzurlu ve ağız tadında bayramlarınız olsun..

23 Ağustos 2011 Salı

BİLGE VE KÖPEK..


Bu okuyacağınız, bilge ile köpeğin hikâyesi.


Bilge, göletin başında oturuyor.
Susuzluktan kırılan köpek, sürekli gölete kadar gelip, tam su içecekken vazgeçerek kaçıyor. Bilge, dikkatle köpeği izliyor.Bu kadar susamış olmasına rağmen, köpek, neden su içemiyor, neden korkup kaçıyor merak ediyor.
Ve sonunda anlıyor:
Köpek, kendi suretinden, sudaki yansımasından korkuyor.

Artık dayanamayan köpek, bir an geliyor, kendini gölete atıyor, tabii o zaman suretini göremediği için korkmuyor ve susuzluğunu giderebiliyor.

Bu olaydan ders çıkaran bilge, kendi kendine şöyle diyor:

“Bir insanın istekleriyle arasındaki engel, çoğunlukla kendi kendine, kendi içinde büyüttüğü korkulardır. İnsan bu engeli aşabilirse istediğini elde edebilir.”

Bu hikâyeden bizim edinebileceğimiz bilgi de, bir bilgenin bile, bir köpekten öğrenebileceği şeylerin var olduğudur.
Bu yüzden neyin varsa paylaş, senin çıkınında da başka insanların öğrenebileceği şeyler vardır...

******
Yanlış anlaşılmasın ama köpek öğreniyorda bazı insanlar öğrenmiyor. Araba ile giderken yol ortasındaki bir köpeğe korna çaldığınızda ya hızlanıyor ya da geri dönüyor, ama insan el işareti yapıp hem suçlu hem güçlü oluyor, size çatıyor..

Son zamanlarda edindiğim bir tecrübe, daha doğrusu bir yaşamışlığımı paylaşayım. İstanbulu bırakıp güzel bir kasabaya yerleştim. Yerleştiğim yerde uzun zamandır kimse yaşamadığı için bahçeyi karıncalar işgal etmiş, özellikle eve girilen sundurma denilen beton yolu. Öldürmek istemediğim için hep sabırla süpürdüm önceleri, sonra oraya su dökmeye başladım, 4-5 gün sonra karıncalar orda olmamaları gerektiğini öğrendiler!

Bir insana tam 5sene olmaması gereken yeri ve nedenlerini anlattım..o hem orda, hem de ben kötü oldum.
Ama olsun, inatla insan olmaya ve paylaşmaya devam! Eksilirken çoğalarak, kanarken alışarak...

9 Ağustos 2011 Salı

İNSANLIK ÜZERİNE GÜZEL SÖZLER..

Bir yerde yaşam varsa orda umut da vardır. (Cicero)



İnsanları inandıklarından vazgeçirmek, onları bir şeye inandırmaktan daha zordur.
Hz. Muhammed (s.a.v)

Yalnız ciddi veya yalnız neşeli olabilen insan, yarım insandır.
Leigh Hunt

İnsan görünüşüyle karşılanır, kişiliği ile uğurlanır.
Anonim

Verdiğini hatırlamayan ve aldığını unutmayanlar, kutsal insanlardır.
Elizabeth Bibesco

Gerek yok her sözü, laf ile beyana.. Bir bakış bin söz eder, bakıştan anlayana...
Hz. Mevlana

Gerçekten büyük olmayan adamlar, çevrelerini küçük adamlarla doldururlar.
E. Reich

Kötüler, kendilerine tahammül edildikçe daha çok azarlar.
Tolstoy
İyi insan olmak istersek, önce kötü insan olduğumuzu anlamalıyız.
Halit Refik Karay

En büyük insan, kendini en çok sayıda insanın yerine koyabilendir.
Jane Adams

İnsan, yaşamının dörtte üçünü yapamayacağı şeyleri istemekle geçirir.
Cicero

İnsanlar doğuştan eşittirler ama, bunu sonuna kadar sürdüremezler.
Montequieu

Her insanın üç kişiliği vardır: ortaya çıkardığı, sahip olduğu, sahip olduğunu sandığı.
Alphonse Karr

Elde edilecek bir çıkarı olduğu halde adaleti düşünen, tehlike karşısında hayatını hiçe sayan, verdiği sözü unutmayan, tam insandır.
Confucius

***
İnsaf et, aşk güzel bir iştir!
Onun bozulması, güzelliğini kaybetmesi, (insanlardaki) tabiatın kötü niyetli oluşundandır.
Sen, kendi şehvetine ve arzularına aşk adını takmışsın;
Halbuki şehvetten kurtulup aşka ulaşabilmek için yol çok uzundur. MEVLANA

***
"Üzülme der Mevlana ve devam eder; Bir yandan korku bir yandan ümidin varsa iki kanatlı olursun..., Tek kanatla uçulmaz zaten. Sopayla kilime vuranın gayesi kilimi dövmek değil, Kilimin tozunu almaktır. Allah sana sıkıntı vermekle tozunu, kirini alır. Niye kederlenirsin? Taş taşlıktan geçmedikçe parmaklara yüzük olamaz....... Yüzük olmak dileyen taş, ezilmeyi yontulmayı göze almalıdır..!" MEVLANA

Yüzük olmak dileğiyle...

1 Ağustos 2011 Pazartesi

İSTANBULU TERK ETTİM..


Eskiden asla olmaz dediğim bir şey daha oldu hayatımda..İstanbulu terk ettim..

Her türlü anısıyla terk ettim.. Yeni yerde neler yaşayacağım bilmiyorum, son 6 yılım gibi olmasında, Allah kimseye yaşatmasın.. Yeni bir düzen öncesi bir süre kafamı toparlamak istiyorum. Yerleştiğim yerim temiz havasını çekiyorum içime.. Geceleri cır cır böcekleri eşliğinde uyuyorum. Hamağımı bahçedeki kayısı ağacı ile dut ağacı arasına kurdum şekerleme yapıyorum. Bazı sağlık sorunlarımla ilgili kendime dikkat etmeye çalışıyor, yürüyüşler yapıyorum.. Yerleştiğim yerde buz gibi kaynak suları var, bu soğuk sulardan içiyorum.. Hepsi için  şükür ederek.

Domates ve biber ekmiştim İstanbulda terasta, onları bile buraya getirip toprağa kavuşturdum, suluyor ve ektiğimi tüm doğallığıyla yiyorum. İtalyan veya İspanyol yemekleri aramıyorum! Huzur tek istediğim, ve kafamı dinleyip bazı şeyleri unutmak.. Sonrası Allahtan hayırlısı, dualarım kabul olurmu olmazmı bilmiyorum, yaşadığım sürece hayallerimin peşinde olacağım kısmetse..her ne kadar çok büyük bir yorgunluk ve birazda umutsuzluk filizleri yeşermiş olsada..bir tek onları sulamayacağım...

Büyük bir değişiklik benim için.. Rabbim hayırlıyı nasip etsin mübarek Ramazanın yüzü suyu hürmetine..

Hepinize hayırlı Ramazanlar arkadaşlar.. Rabbbim tüm iyi kullarına güzellikler nasip etsin, iyi olmayanlara ise hidayet...

Sevgiler saygılar...

(Kayada açan çiçeği her zaman çok anlamlı bulmuşumdur, o yüzden bu resmi koydum)