24 Mayıs 2010 Pazartesi

TAZE PATATESLİ UNLU BÖREK

Bu böreği sevgili Bir dut masalı arkadaşımızın blogunda görmüştüm bir süre önce ve ben bunu yaparım demiştim, nihayet yaptım. Yakınımda ince yufka açan güzel bir yerden 1kg yufka aldım, yeni mahsul patates aldım, yumurta fırçasını bulamamıştım ondan bakarken gördüğüm patates ezeceğinden de aldım, ki iyiki almışım güzel işe yarıyormuş.

Aynen yazıldığı gibi patatesleri haşladım ve ezdim, fakat keçi peyniri yerine eski kaşar vardı onu denemek istedim ben. Eski kaşarı kalınca rendeledim, yumurta sarılarını, ve yağlı suyu, unu hazırlayıp işe koyuldum.
Yufkalar öyle inceydiki zor açılıyordu doğrusu, yağlı suyu serpip sonra yufkayı katlayarak heryerine değmesini sağlamaya çalıştım. Unu büyük bir süzgece döküp yufkanın üstüne serptim, ortadan katladım ve düz olan tarafa önce patatesleri bir kaşık yardımıyla sererek üstüne de eski kaşar peynirini aynı şekilde serdim. Sonraa yavaşça katlayıp rulo haline getirdim ve sanırım 12-13cm uzunluğunda kestim, tepsiye dizip yumurta sarısını üstlerine sürdüm. Tepsi doldu ama yufkayı çok almışım hem yufka hem malzeme kalınca bir tepsi daha yaptım bende, ama bu sefer dolama şeklinde yaptım gül böreğimi diyorlar bilmiyorum ona.
Diğer tepsiye katık biraz az kaldığı için büyük bir parça beyaz beyniri ufalayıp kattım, biraz acı kırmızı pul biber, azıcık kekik serperek yeni katığını hazırladım. 

Önceden ısıtılmış bir fırında 175 derecede diyor ama sevgili annemin ne kadar ısındığını bilmediğim bavul fırında kaç derecede piştiğini bilmeden atıp arasıra bakarak beklemeye başladım sanırım 35-40dk.da oldu.
Vee gerçekten çıtır çıtır gayet güzel oldu, kaşar farklı bir tat vermiş ve eridiği için patatesi tutmuş, ikram ettiğim tüm hane sahipleri beğendi. Taze yemek gerekiyor doğal olarak soğuduktan sonra çıtırlığı gidiyor.
Şimdi sırada yine kolay olan sigara böreği yapıp ocağa bir damla yağ sıçratmadan sunuma hazırlayabilmek.

31 yorum:

Chilek dedi ki...

Ellere sağlık mis misss:)

Saglıklımutfak dedi ki...

Aman efendim bu ne güzel bir tarif. ne güzel sizi mutfakta görebilmek. elinize sağlık mesut bey. afiyet olsun:)

Unknown dedi ki...

Mesut Bey;

Valla bravo ellerinize sağlık böre
ğiniz harika olmuş.Devamını bekliyo
rum mutfak maceralarınızın:))
Sevgiler...

. dedi ki...

Tebrikler...
Becerinize hayranım Mesut bey...

Sazan dedi ki...

Ellerinize sağlık efendim ama canım çekti çok fena, yaz öncesi klasik rejime başlama girişimim sayenizde bir gün daha sarkacak gibi :) Sevgiler...

Adsız dedi ki...

genelde kadinlairn verdigi tariflere alisik oldugumdan,bir erkegin tarif vermesi epeycene garibime gitti.oktay usta 2 olma yolunda guzel ilerliyorsunuz.yeni evlenen arkadasim acaba sizin yaptiginiz boregi yapabilir mi?:)masallah deyim nazar degmesin.

hamileyken esimin istedigi lokma tatlisini yapmamistim,kendisi yapmisti.birde oklavayla acilan ekmek istemisti.gene yapamamistim,can derdiyle ugrasiyordum.adam girdi mutfaga kendi yapmisti:)cok komikti ama iyide olmustu ona:)

ellerinize saglik.bence erkeklerde mutfaga girsin.

Sevtap dedi ki...

2 kere baktım yanlışmı okudum diye yemek tarifi olunca şaşırdım.Tebrik ediyorum bir ahçı kızı olarak bir erkeğe mutfağı çok yakıştırıyorum ellerinize emeğinize sağlık aldım bir lokma.sevgiler...

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Elinize sağlık :)

Newbahar dedi ki...

Hayatımızda hazır yufkalar oldukça beylerinde biz hanımlarında işi çok kolay..
İç malzemeyi dilediğimiz gibi, damak tadımıza uygun hazırlayabiliriz değil mi?

Ellerinize sağlık vee afiyet olsun.

çeşnici Handan dedi ki...

Ellerinize sağlık. Güzel olmuş.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

SÜPERSİNİZ EFENDİM..
ELLERİNİZE SAĞLIK

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Tüm beyler mutfağa !
Ellerinize sağlık gercek den de harıka bir iş çıkmış ortaya..
Afiyetler olsun bereketi ile..

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık, çok güzel görünüyorlar. deneyeceğim :)

MAVİ TUTKU dedi ki...

Chilek; Teşekkür ederim..Çıtır çıtır oldu gerçekten.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Sağlıklı mutfak; Güzelmi tarif etmişim..bilmem, teşekkür ederim.:)

Mutfak konusunda ilerlemek istiyorum biraz..sizlerinden katkılarıyla.:)

MAVİ TUTKU dedi ki...

derya; İlk defa börek yaptım, ilk olarak fenada olmadı doğrusu.:)
Gerçi çok basit biliyorum ama olsun.:) Sevgiler..

MAVİ TUTKU dedi ki...

ebruli günce;Aman efendim teşekkür ederim. Birşey öğrenmeye yapmaya çalışıyorum işte.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Sıradan Bir Sazan; Bende bölgesel bir çabaya girmişken bu börek iyi olmadı ama bu seferlik olsun bakalım.:) Sevgiler..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Anlayamazsın; Teşekkür ederim hem yapmaya hemde tarif vermeye çalıştım kendimce.:) Çok basit bence yeni evlenen arkadaşınız yapabilir.:)

Eski eşim hamileyken yerleri silmiştim, toz almıştım ama mutfağa girmemiştim..bu sefer kısmet olursa daha becerikli hatta sigara böreği yapan bir eş olmak istiyorum ben de....
Bencede erkekler mutfağa girsin.:)

MAVİ TUTKU dedi ki...

karabidikim; Daha önce de bir patates mücveri denemem olmuştu oda fena değildi.:) Bu ikinci denemem,börekte tamamdır.:) Mercimek çorbasında baya usta oldum ama onu yayınlamadım daha.:)
Afiyet şeker olsun efendim.
Sevgiler..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Newbahar; Bence de artık çok şey daha kolay..yufkalar, robotlar vs.

Kesinlikle içini istediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz..ben ilk olduğu için tarife uymak istedim.
Aslında kalan yufkalarda hemen kuralı bozdum.:) Hem beyaz peynir hem acı kırmızı toz biber ve az kekik katıp denedim.:)
Teşekkür ederim..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Çeşnici Handan; Teşekkür ederim, tam tarifteki gibi çıtır çıtır oldu.

MAVİ TUTKU dedi ki...

NEŞELİ GÜNLER; Aman efendim teşekkür ederim..birşeyler öğrenmeye yapmaya çalışıyorum.

MAVİ TUTKU dedi ki...

SEvil (Deniz Feneri); Bence de mutfağa. Her erkek birkaç çorba, yemek, börek yapmayı bilmeli aslında.
Teşekkür ederim..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Ece; Deneyin yanına ayranla çıtır çıtır pek güzel gidiyor.:)
Teşekkür ederim..

Yeşim dedi ki...

Sevgili Mesut Ağabeyciğim, ellerine sağlık börek neffis görünüyor. Ama bunu yapmaya devam edersen bizim evde kıyamet kopacak ona göre ;)

essra dedi ki...

bu harika oluyor aynı elde açma..

essra dedi ki...

ama bavul fırın değil davul fırın:))

İnci Yemek dedi ki...

Mesut bey çok güzel anlatılmış ve hazırlanmış bir tarif olmuş gerçekten ellerinize sağlık.Yiyenlere afiyet olsun:)
mutlu pazarlar..

Zeugma dedi ki...

Açken rastladı bu güzel börek. Elinize sağlık, ve tebrikler.Nefis görünüyor.
Davul fırın mı bavul fırın mı olacak o :)))
Bir de ben bu iç malzemeye soğan ve karabiber ekliyorum

Benhurum dedi ki...

Oooo Mesut Bey,
Mutfak Bloggerları ile bu kadar haşır neşir olursanız olacağı buydu zaten, nihayet sizde bu kervana katılmışsınız:) eee bu gün börek yakında da zeytinyağlı dolma yaparsınız:D
Devamını merakla bekliyoruz;)
Sevgiler...